« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
ZORAN MILANOVIĆ

Odluka o smanjenju rtv pretplate je kaotična

Predsjednik SDP-a usprotivio se danas vladinoj odluci o smanjenju rtv pretplate, ocjenivši da je riječ o političkom nasilju i "kaotičnoj odluci"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Zoran Milanović

,

rtv pretplata

"Ovo je političko nasilje. Ne možete takve odluke donositi preko noći", rekao je Milanović novinarima na konvenciji zagrebačke organizacije SDP-a. Smatra da vlada koristi instrument političke sile, "uzimajući jednoj velikoj ustanovi 25 posto prihoda, praktički preko noći".

Naglasio je da i SDP ima niz prigovora na rad javne televizije te ocijenio da bi trebalo uravnotežiti tržište i uvesti racionalnije ponašanje na HTV-u. Smatra, međutim, da se to ne može postići "preko noći", nego da bi trebalo HTV zaštiti kao nacionalnu tv kuću sa stabilnim izvorom pretplate, pa onda polako smanjivati udio javne televizije na tržištu oglašavanja, kako bi se omogućio rad i privatnim oglašivačima.

Komentirajući vladin prijedlog uvođenja poreza na imovinu, Milanović je podsjetio da je riječ o SDP-ovoj ideji koju je HDZ u kampanji 2007. dočekao porugama. "HDZ je tada obmanjivao da je to porez na kućicu i njivicu, ali nije. To je porez na ekstra imovinu kojoj treba ući u trag, što može napraviti ozbiljna vlast koja zna i želi uvesti red. Ova vlast se odricala i rugala se s takvim prijedlozima, a sad će odjednom to napraviti. U redu, može", rekao je.

Naglasio je pritom da prvo treba identificirati one koji imaju puno, kako bi se oporezovala njihova imovina, a ne stanovi i kuće u kojima ljudi žive. "To nisu nikakvi genijalni prijedlozi i inovacije. To su poznata rješenja i samo je pitanje želi li netko to primijeniti ili ne. Ako netko svakih nekoliko tjedana odluči da uzme nešto 'a la carte' s menija, tu se ne radi dobar ručak ili večera. Meni mora biti konkretan i unaprijed definiran", rekao je Milanović, optuživši vladu za nekonzistentnost i kad je riječ o Zakonu o radu (ZOR).

"ZOR se donosi u dugim pregovorima i kad se donese postaje neka vrsta sakramenta. Sadržaj kolektivnih ugovora je predmet razgovora i kreće se u okvirima mogućeg, ali kad se nešto unese u zakon, onda se ničijom silom ni cinizmom ne smije promijeniti preko noći", rekao je Milanović. Ponovio je da se SDP zalaže za smanjenje broja potpisa potrebnih da bi građani inicirali referendum, o čemu je, podsjeća, postignut dogovor na saborskom odboru za Ustav.

"HDZ je od toga odustao na neobjašniv način, nije mi jasno zašto", rekao je. Uvjeren u uspjeh sindikalne inicijative za referendum o ZOR-u, Milanović je najavio da će tu inicijativu sutra i osobno potpisati. (hina/metro-portal)

12.06.2010. 14:25:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh