« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
!, 2 .. 1, 2

Redovitim vježbanjem od djetinjstva do lucidne starosti

Britanske zdravstvene vlasti preporučuju odraslim osobama starim od 19 do 64 godine barem dva i pol sata vježbanja tjedno kao osnovu zdravlja

Bavite se nečim od djetinjstva
Bavite se nečim od djetinjstva (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

djetinjstvo

,

kognitivne sposobnosti

Redovito vježbanje je, svi znamo, preduvjet zdravog života, no pokazalo se da koristi nisu samo na fizičkoj razini. Naime, u testiranju mentalnih sposobnosti osoba starijih od 50 godina uvjerljivo bolje rezultate imali su oni koji su redovito vježbali od djetinjstva.

Istraživanje je trajalo desetljećima, a bilo je uključeno preko 9 tisuća osoba od njihove 11. godine života. Ispitanici su bili redovito anketirani o navikama vježbanja, da bi im se u odrasloj dobi testiralo pamćenje i sposobnost učenja, kao i održavanje pozornosti. 

Osobe koje su od djetinjstva vježbale barem 2-3 puta mjesečno imale su znatno bolje rezultate testiranja. Vježbanje je, prema istraživačima s King's College u Londonu, ključan element u načinu života koji sprječavamo dijabetes, kardiovaskularne bolesti, karcinom i kognitivno propadanje. 

Inače, britanske zdravstvene vlasti preporučuju odraslim osobama starim od 19 do 64 godine barem dva i pol sata vježbanja tjedno kao osnovu zdravlja. 

 

13.03.2013. 15:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh