Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2013. 15:11:00
!, 2 .. 1, 2

Redovitim vježbanjem od djetinjstva do lucidne starosti

Britanske zdravstvene vlasti preporučuju odraslim osobama starim od 19 do 64 godine barem dva i pol sata vježbanja tjedno kao osnovu zdravlja

Bavite se nečim od djetinjstva
Bavite se nečim od djetinjstva (Arhiva)

Redovito vježbanje je, svi znamo, preduvjet zdravog života, no pokazalo se da koristi nisu samo na fizičkoj razini. Naime, u testiranju mentalnih sposobnosti osoba starijih od 50 godina uvjerljivo bolje rezultate imali su oni koji su redovito vježbali od djetinjstva.

Istraživanje je trajalo desetljećima, a bilo je uključeno preko 9 tisuća osoba od njihove 11. godine života. Ispitanici su bili redovito anketirani o navikama vježbanja, da bi im se u odrasloj dobi testiralo pamćenje i sposobnost učenja, kao i održavanje pozornosti. 

Osobe koje su od djetinjstva vježbale barem 2-3 puta mjesečno imale su znatno bolje rezultate testiranja. Vježbanje je, prema istraživačima s King's College u Londonu, ključan element u načinu života koji sprječavamo dijabetes, kardiovaskularne bolesti, karcinom i kognitivno propadanje. 

Inače, britanske zdravstvene vlasti preporučuju odraslim osobama starim od 19 do 64 godine barem dva i pol sata vježbanja tjedno kao osnovu zdravlja. 

 

13.03.2013. 15:11:00
http://metro-portal.hr/redovitim-vjezbanjem-od-djetinjstva-do-lucidne-starosti/77008/