« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
MLJAC

Recept za pincu

Gotovo svaka domaćica ima neki svoj tajni recept za pripremanje pince, a mi ćemo vam predstaviti jedan koji smo isprobali i uvjerili se da je apsolutno savršen

Oduševite ukućane slatkom pincom
Oduševite ukućane slatkom pincom (Arhiva)
Više o

recept

,

pinca

,

uskrsna pinca

Slatki uskrsni kruh ima mnoga imena u Hrvatskoj - pincasimicapinka ili pogača samo su neka od njih, no ma kako god ga zvali, ova tradicionalna slastica jedan od glavnih ukrasa blagdanskog stola.

Pinca se nosi na blagoslov u crkvu na Uskrs, neizostavan je dio doručka na taj dan, a vrlo često koristi se i kao uskrsni poklon za rodbinu i prijatelje.

Naravno, gotovo svaka domaćica ima neki svoj tajni recept za pripremanje pince, a mi ćemo vam predstaviti jedan koji smo isprobali i uvjerili se da je apsolutno savršen.

Recept za pincu

Sastojci

10 šalica glatkog brašna
2 svježa kvasca (ili 2 vrećice sušenog)
7 jaja
1/2 šalice tople vode
1 šalica toplog mlijeka
šalica otopljenog maslaca
1.5 šalica šećera
naribana korica jednog limuna (po želji bademi, grožđice, komadići čokolade, liker, rum ...)

Priprema

Kvasac otopite u toploj vodi, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Sve sastojke promiješajte i ostavite pokrivene na toplom otprilike jedan sat.

Šećer, 6 jaja i koricu limuna zamutite u posudi nad parom i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Sve izmijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste, a najbolje bi bilo kad biste to napravili rukama, a ne mikserom.  

Tijesto stavite u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijesite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se diže još sat vremena. 

Pince škarama zarežite na vrhovima, premažite razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta ga otkrijte.

Uživajte!

30.03.2018. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh