« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NIJE TEŠKO

Kako napraviti fine (i jeftine) domaće njoke

Fini domaći njoki ne samo da su ukusniji od kupovnih već su višestruko jeftiniji - za 7 kuna umjesto kupovnih najviše 1/2 kg, dobit ćete skoro 1.5 kg ukusnijih domaćih njoka

Fotografija vijesti

Sastojci:

1 kg brašnastog krumpira
300 g bijelog brašna
1 jaje
muškatni oraščić
sol

Priprema:

Krumipr skuhajte u kori, a ako vam se žuri kuhajte ga u ekspres loncu. Ogulite ga i propasirajte. Kašu od krumpira stavite na dasci na kojoj ćete mijesiti tijesti. Dodajte prstohvat soli i muškatnog oraščića. U sredini napravite malu udubinu u koju stavite jaje i malo brašna te počnite mijesiti polako dodavajući svo brašno.

Tijesto mora biti glatko i ne smije se hvatati za priste. Otkinite komad tijesta i na dasci posutoj brašnom izradite tijesto u valjak.

Narežite ga na komadiće, veličine otprilike 2 cm.

Nastavite tako dok ne potrošite svo tijesto, a povremeno posipajte njoke brašnom.

Zatim jedan po jedan prevucite preko krive strane ribeža, vilice ili rebraste drvene daščice.

Vodu u koju ste dodali soli zagrijte do ključanja i u njoj kuhajte njoke. Vode neka bude obilno da bi njoki mogli slobodno plivati. Kako koji valjušak ispliva na površinu, izvadite ga i ocijedite.

Umak prepuštamo vašoj mašti, odlični su pesto genovese, umak od rajčica i bosiljka, umak od četiri vrste sira... Dobar tek!

UštedaZa samo 7 kuna koliko koštaju ove namirnice - brašno (300 g - 2 kn), krumpir (k 1 kg - 4 kune), jaje (kom. 1 kunu) dobit ćete skoro 1.5 kilograma njoka. Cijena samo jednog kg kupovnih njoga kreće se od 15-20 kuna.

03.06.2011. 11:25:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    lepa
    13.09.2012. 02:32
    :) super
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh