« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
SAVJETI

Recept za dug i zdrav život

Znanstvenici su analizirajući različite vrste tjelovježbe i zaključili da neki sportovi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti više od drugih

Kako to postići?
Kako to postići? (Arhiva)
Više o

savjeti

,

dug život

Plivanje, sportovi s reketom i aerobik su aktivnosti koje najviše smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, objavili su znanstvenici.

Znanstvenici su analizirajući različite vrste tjelovježbe zaključili da neki sportovi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti više od drugih.

U studiji su se analizirali podaci iz 11 zdravstvenih godišnjaka u Engleskoj i Škotskoj između 1994. i 2008. godine, u kojima su bile informacije o nešto više od 80.000 odraslih, u prosječnoj dobi od 52 godine.

Oni su, među ostalim, morali odgovoriti na pitanja o tome kakvim se vrstama fizičkih aktivnosti bave i koliko često.

U to su bili uključeni i kućanski poslovi, vrtlarenje, hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje, aerobik, gimnastika, ples, nogomet, ragbi, badminton, tenis i skvoš.

Tijekom promatranih devet godina, 8790 sudionika istraživanja umrlo je od raznih uzroka, a 1909 od srčanog ili moždanog udara.

Ustanovljeno je da je u usporedbi s ostalim sportovima, rizik za smrt od bilo kojeg uzroka bio za 47 posto manji kod osoba koje su se bavile sportovima s reketom, 28 posto kod plivača i 27 posto kod ljubitelja aerobika.

Kada je u pitanju smrt od srčanog ili moždanog udara, rizik za osobe u sportovima s reketom bio je 56 posto manji, kod plivača 41 posto, a kod aerobika 36 posto.

- Ova se studija ne smije tumačiti kao znak da trčanje ili nogomet ne štite od srčanih bolesti jer oni koji sudjeluju u tim aktivnostima imaju manju stopu smrtnosti od onih koji se ne bave ničim - rekao je kardiolog i profesor na sveučilištu u Sheffieldu Tim Chico.

>> Što je tajna dugovječnosti? >>

- Nastavit ću govoriti svojim pacijentima da je fizička aktivnost, uključujući trčanje i nogomet, učinkovitija u zaštiti srca od bilo kojeg lijeka koji im mogu dati - rekao je Chico.

06.09.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    06.09.2020. 10:50
    sreca zdrava prehrana ivjezbanje
  2. avatar
    Cranberry
    06.09.2020. 21:36
    Da bilo koji sport i prehrana
  3. avatar
    armando
    07.09.2020. 10:26
    slazem, se sreco kisss
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh