« Film
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
NEMILOSRDNI GADOVI

Recenzija filma „Pjesma koja ljubav znači“ - ljubav, cuga i rokenrol

iskusni će nos filmskog šmekera nanjušiti da je ovdje bilo nekog last minute premontiranja, možda čak i dosnimavanja

Pjesma koja život znači
Pjesma koja život znači (Arhiva)
Više o

Nemilosrdni gadovi

,

filmska recenzija

,

Pjesma koja život znači

Kad neki film mjesecima čeka datum početka svog kino života i još u tom čekanju promjeni originalni naslov, stvari ne slute na dobro. Danas sasvim nenadahnuto, generički nazvani „Begin Again" debitirao je prošlog rujna na festivalu u Torontu pod pomalo kičastim, ali svakako znatno prikladnijim imenom „Can A Song Save Your Life?", a otada je više puta odgađan početak njegove kino distribucije.

Sve i da ne zna za ovu njegovu prethistoriju, iskusni će nos filmskog šmekera nanjušiti da je ovdje bilo nekog last minute premontiranja, možda čak i dosnimavanja.

Takve postprodukcijske ujdurme nerijetko završe u suzama, odnosno u tome da se redatelji znaju odreći svoga filma, a za „pravu" verziju treba čekati neki budući director's cut na DVD-u, koji se pak zna i ne dogoditi, jer je kino verzija, eto, grubo flopnula, pa koga onda još briga što je autor zaista želio reći.

Ništa od nevedenih kvalitativnih kvalifikacija ne vrijedi za „Pjesmu koja ljubav znači" (uf, domaći naslov je tek kič bomba), dapače, ne može biti dalje od istine. Doduše, uvijek se može dogoditi da kad film flopne u kinima (a zasad je na dobrom putu) počinje međusobno prepucavanje i vađenje usranih gaća.

„Pjesma..." je film scenarista i redatelja Johna Carneya, hvaljenog Irca čiji je „Once" („Jednom") 2008. maznuo Oskara za najbolju pjesmu („Falling Slowly") i odmah je jasno da je frajer tu na poznatom terenu, samo što je ovdje dobio priliku operirati sa značajno većim budžetom i glumačkim imenima s A liste. I ne samo to - „Pjesma" ima i producentski pečat Judda Apatowa, što nikad nije na smetnji.

Film počinje u nekom zadimljenom njujorškom baru gdje se pomalo nadrkana Gretta (Knightley) na nagovor frenda (Corden) nevoljko penje za mikrofon i otpjeva neku svoju intimnu akustičnu baladu uz ekstatično ravnodušnu reakciju čitave birtije. Čitave osim jednog pozornog para očiju i ušiju koje pripadaju Danu (Ruffalo), za kojeg je odmah jasno da ga je Grettina izvedba izbacila iz cipela. Slijedi niz flashbackova iz kojih saznajemo tko su uopće Greta i Dan i kako su se i zašto našli tu gdje jesu.

Cijelu recenziju filma „Pjesma koja ljubav znači" možete pročitati na filmskom portalu Nemilosrdni gadovi.

25.07.2014. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh