« Život
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
IZBJEGAVAJTE!

Rečenice koje su otrov za vezu

Osam ubojitih rečenica koje bismo trebali izbjegavati u vezi i moguće alternative

Svađa
Svađa (Free Digital Photos)
Više o

muškarci i žene

,

nesretna ljubav

,

prekid veze

,

svađe

Ukoliko su rečenice u stilu „Nikad me ne slušaš" iznimka u vašoj vezi, nemate razloga za brigu. Problemi nastupaju kad ubojite rečenice izgovarate često - svjesno ili nesvjesno na taj način uzdižete sebe i spuštate partneru što sasvim sigurno neće pomoću rješenju problema s kojem se borite. Kritike upućene osobi koju volite trebale bi biti argumentirane, a najbolje je da prvo počnete od sebe i izbjegavate bilo kakvo vrijeđanje.

1. Uvijek sve moram raditi sam(a)
Posebno opasne su općenite riječi poput „sve" i „uvijek". Dobra alternativa je nešto poput: „Često osjećam da nemam tvoju podršku kod..." ili „Čini mi se da ne stojiš dovoljno iza..."

2. Ionako to ne razumiješ
Drugim riječima, poručujete partneru da je preglup i ispod vaše razine. Radije recite: „Pozorno me slušaj, još jednom ću ti točno objasniti/pokazati..."

3. Nikad me ne slušaš
Nikad je prava riječ ubojica. Ponovno pokušaje poći od sebe i dati do znanja kako se osjećate: „Imam osjećaj da me ne razumiješ ili da ti moji problemi nisu važni..."

4. Isti/ista si kao tvoja majka
Omalovažavanje obitelji isto je kao izravno omalovažavanje partnera i često otvara dodatne teme za svađu. Pametnije je odmah reći što vam smeta i što konkretno treba popraviti.

5. To sam ti već 100 puta rekao/la
Ovime ćete izazvati samo još veći otpor partnera. Bolje zvuči: „Žao mi je što nisi napravio/la ono što smo se dogovorili. Što moram učiniti da se držiš dogovora?"

6. Gdje si bio/la?, Zašto se tek sada vraćaš?
Partneru time dajete do znanja da mu ne vjerujete i da ga želite kontrolirati. Tražite opravdanje i tjerate ga u kut. Moguća alternativa: „Kasno je, već sam se počeo/la brinuti. Što se dogodilo?"

7. Tebi nikad ništa nije po volji
Umjesto toga recite: „Ne razumijem zašto si nezadovoljan/na."

8. Promijenio/la si se
Zapravo mu poručujete da vam se prije više sviđao što nije lako prihvatiti. Bolje je reći: „Često mislim na prije, bilo bi lijepo kad bismo ponovno bili tako bezbrižni."

24.06.2011. 20:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh