« Svijet
objavljeno prije 14 godina
KONKRETAN CILJ

Razvijene zemlje će prepoloviti svoje proračunske deficite do 2013.

Njemačka i Francuska su se zalagale za postavljanje konkretnih ciljeva gospodarskog oporavka

G20
G20 (Getty Images)
Više o

summit G20

,

proračunski deficit

,

razvijene zemlje

Čelnici skupine G-20 dogovorili su se na sastanku na vrhu u Torontu da će prepoloviti svoje proračunske manjkove do 2013. godine i stabilizirati omjer javnog duga i bruto nacionalnog proizvoda (BDP), radi daljnjeg poticanja globalnog gospodarskog oporavka, izvijestila je kanadska televizija CTV.

Čelnici su se dogovorili da će razvijene zemlje postaviti fiksne ciljeve za smanjenje njihova deficita za 50 posto do 2013., te ciljeve za smanjivanje udjela duga u BDP-u tijekom određenog vremenskog razdoblja od 2016. godine, navodi se u izvješću CTV.

Razvoj događaja na sjednici u nedjelju drugačiji je od predviđanja analitičara da čelnici G-20 vjerojatno neće postići konsenzus o okviru za gospodarski oporavak.

CTV je izvijestila u nedjelju da su europske zemlje poput Njemačke i Francuske vršile pritisak za usvajanje tih ciljeva, strahujući od reakcije na burzama. Argentina i Japan bili su najmanje skloni postavljanju tih ciljeva, jer imaju ogromne deficite koje će teško smanjiti u tako kratkom roku.

Otvarajući radnu sjednicu samita u nedjelju, kanadski premijer Stephen Harper upozorio je na prijetnju rasta deficita i razine duga u novim gospodarstvima, kao i na "preuranjeno okončanje" gospodarskih poticaja.

Harper je u uvodnoj riječi kazao kako je "imperativ održivog oporavka" da vlade do kraja provedu planove o gospodarskim poticajima, a nakon toga se usredotoče na "uvođenje fiskalnog reda kod kuće".

Dok neke članice skupine G-20, koja uz osam industrijski najrazvijenijih zemalja okuplja i 12 najvećih novih gospodarstava uključujući Kinu, Indiju i Brazil, ističu da je potreban nastavak proračunskog poticanja gospodarstva, druge tvrde da je smanjenje vladine potrošnje i povećanje poreza najbolji način za smanjenje rastućih deficita.

Tijekom cjelodnevnih sastanaka u nedjelju, skupina G-20 će se usredotočiti i na otklanjanja međusobnih razlika oko reformi regulative u bankarskom sektoru.

Skup u središtu Toronta prate masovne demonstracije antiglobalista. U pružanje sigurnosti svjetskim državnicima uključeno je 19.000 pripadnika snaga sigurnosti iz svih dijelova Kanade, uz trošak od oko 800 milijuna dolara. Organizatori su trošak samita skupine G-8 u Huntsvilleu i G-20 u Torontu procijenili na 1,24 milijarde američkih dolara.(hina/metro-portal)

27.06.2010. 20:48:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh