« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
OTKRILI NA VRIJEME

Razotkriveni planovi za terorističke napade u SAD-u i Europi

Teroristi, pogotovo pakistanski militanti, ozbiljno prijete sigurnosti Europe i Sjedinjenih Država

Terorizam
Terorizam (Shutterstock)
Više o

terorizam

,

teroristički napad

,

militanti pakistan

Američki i europski dužnosnici rekli su u utorak da su otkrili urotu kojom je pripreman velik koordinirani niz terorističkih napada u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i eventualno u SAD-u, objavila je u utorak američka TV mreža ABC u kasnovečernjoj informativnoj emisiji "Nightline".

Visoki američki dužnosnik rekao je da je riječ o "vjerodostojnoj i aktivnoj" prijetnji, ali da određeno vrijeme ili mjesto napada nije poznato. Predsjednik Barack Obama obaviješten je o prijetnji, kazali su visoki američki dužnosnici.

Obavještajne i policijske službe u SAD-u i Europi prenijele su da se informacije o prijetećem napadu temelje na ispitivanju osumnjičenih terorista iz Njemačke koji su u kasno ljeto zarobljeni na putu u Europu i sada su pritvoreni na vojnom uzletištu Bagram, kraj Kabula u Afganistanu.

Američki pravosudni dužnosnici rekli su da su teroristi planirali niz koordiniranih napada komandosa, poput onoga u indijskom Mumbaiju 2009., na "gospodarske ili meke" ciljeve u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u. Pakistanski militanti su u napadu automatskim puškama i bombama u Mumbaiju 2008. ubili 173 osobe.

Nova prijetnja u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-u, dolazi iz Pakistana, kažu dužnosnici obavještajnih službi. Zarobljeni islamski militanti iz Njemačke navodno su rekli da je riječ o nekoliko timova napadača, svih s europskim putovnicama, koji su obuku i trening prošli u pokrajini Vaziristan, u pograničnom području Pakistana s Afganistanom.(hina/metro-portal)

29.09.2010. 09:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh