« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
GDJE JE NOVAC?

Haiti još nije dočekao obećanu pomoć

Iz SAD-a nije stigao niti jedan cent od obećanih 1,15 milijarde dolara za obnovu; gdje je nestao novac?

Haiti
Haiti (MWN)
Više o

Haiti

,

Haiti pomoć

,

Haiti beskućnici

Gotovo devet mjeseci nakon katastrofalnog potresa, više od milijun Haićana još uvijek živi na ulicama među hrpama ruševina, a jedan od razloga je što iz SAD-a nije stigao niti jedan cent od obećanih 1,15 milijarde dolara za obnovu, izvješćuje u utorak agencija AP. Novac za obnovu u ovoj godini, u ožujku je obećala državna tajnica Hillary Clinton.

SAD je već potrošio više od 1,1 milijarde dolara za humanitarnu pomoć poslije potresa, ali bez dugoročnih sredstava, rekonstrukcija porušenog glavnog Port-au-Princea ne može početi.

Samo tjedan dana prije završetka fiskalne 2010. godine u SAD-u, novac je još uvijek vezan u Washingtonu. Krivci su birokracija, dezorganizacija i nedostatak hitnosti, doznaje Associated Press u razgovorima s dužnosnicima u State Departmentu, senatskom Odboru za vanjske poslove, Bijeloj kući i u Uredu UN-ovog posebnog izaslanika za Haiti Billa Clintona, bivšeg predsjednika SAD-a. Jedan senator je blokirao ključno odobrenje zakona, zbog stavka o potrošnji pet milijuna dolara za koji kaže da je rasipanje državnog novca.

U petak je oluja uništila oko 8.000 cerada, šatora i šupa u glavnom gradu, te usmrtila najmanje šest osoba, uključujući dvoje djece. Sve više prijeti i izbijanje nasilja, dok zemljoposjednici prijete deložacijom cijelih kampova.

Smrtnost u porastu, nema hrane

U međuvremenu je smrtnost u Port-au-Princeu u porastu, dok preživjeli od potresa žive bez skloništa ili hrane. "U pitanju su uistinu ljudski životi, pa činjenica da ljudi troše više vremena upirući prstom nego da nađu rješenje, gotovo je nevjerojatna," rekao je John Simon, bivši američki veleposlanik pri Afričkoj uniji, koji je sada suradnik Centra za globalni razvoj iz Washingtona.

Haiti ne dobiva puno niti od drugih donatora. Pedesetak drugih zemalja i organizacija obećalo je ukupno 8,75 milijardi dolara za obnovu, ali je na Haiti do sada stiglo samo 686 milijuna dolara, manje od 15 posto od ukupno obećanog za razdoblje 2010-11.

Nedostatak sredstava gotovo je zaustavio radove CHF Internationala, primarno od SAD-a financirane grupe kojoj je povjereno uklanjanje šute i izgradnja privremenih skloništa. Samo dva posto šute je očišćeno a izgrađeno je 13.000 privremenih skloništa, manje od 10 posto od planiranog broja.

CHF International potražuje od američke vlade 16,5 milijuna dolara za uklanjanje više od 21 milijuna prostornih metara šute i izgradnju više od 4.000 privremenih kuća od drveta i metala.

U petak je oluja uništila oko 8.000 cerada, šatora i šupa u glavnom gradu, te usmrtila najmanje šest osoba, uključujući dvoje djece. Sve više prijeti i izbijanje nasilja, dok zemljoposjednici prijete deložacijom cijelih kampova.

Obećan novac je zapravo oprost duga?

Kada je potres pogodio Haiti, SAD je poslao vojsku, spasioce, radnike i potrošni materijal za devastirani glavni grad Port-au-Prince. Dana 24. ožujka, predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa 2,8 milijardi dolara za hitnu pomoć Haitiju, od čega je oko pola novca već potrošeno od strane USAID-a, ministarstva obrane i drugih. Dodatnih 212 milijuna dolara bio je za otpis haićanskog duga. U srcu je zahtjev za 1,15 milijardi dolara za nove fondove za obnovu.

AP je utvrdio da je 874 milijuna dolara sredstava koje su obećale druge zemlje na donatorskoj konferenciji bio novac koji je već obećan Haitiju za radove ili pomoć prije potresa. Dodatnih 1,13 milijuna dolara nije se nikada ni namjeravalo poslati, to je bio oprost duga. Ukupno 184 milijuna dolara su pak krediti vladi Haitija, a ne pomoć.

29.09.2010. 08:06:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh