« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NE MISLI, OSJEĆAJ

Previše razmišljanja omest će vašu sportsku izvedbu

Razlika između dobrih i loših sportaša leži u opsegu korištenja mozga; što ga manje koriste bolje igraju, sugerira nekoliko studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

golf

,

hokej

,

sport

,

razmišljanje

,

izvedba

Ako se previše mučite sa usavršavanjem bekenda ili golferskog zamaha, moguće je da vas u tome ometa to što previše razmišljate. Jedna studija sa Sveučilišta Chicago je prikazala da uspješni sportaši manje koriste "sivu masu" od novajlija početnika. Skupini igrača golfa pokazani su prikazi određenih udaraca, a zatim su oni morali objasniti kako bi ih izveli.

Dok su odgovarali, znanstvenici su im skenirali mozgove. Kod boljih igrača samo se mali dio mozga uključio i to onaj koji je nadležan za odabir i posljedice. Početnici su imali poteškoća s filtriranjem nebitnih informacija i njihov je mozak više korišten prilikom odgovaranja što se pokazalo na snimkama skenera.

Sličnu studiju provode i britanski znanstvenici, samo što su ovaj put sudionici igrači hokeja na ledu. Njima se prikazuju video isječci s utakmica, a zadatak im je predvidjeti u kojem će smjeru pak krenuti. Iako studija nije u potpunosti završena, već postoje indikacije da bolji igrači manje koriste mozak od početnika.

Inače, studiju vodi Zoe Wimshurst sa Sveučilišta Surrey u suradnji s Michaelom Wrightom, sportskim stručnjakom sa Sveučilišta Brunel. Zoe kaže da početnike ometa sve što se zbiva oko njih. Vrhunski sportaši su pak vrlo koncentrirani i sposobniji usmjeriti pažnju očiju, a tako i mozga na samo jednu najvažniju stvar.

06.02.2010. 11:44:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh