« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KAD BROD TONE

Pet pokazatelja da ste pred prekidom

Kad prestanu aktivnosti koje izgrađuju odnos, kad počnu svađe i prigovori koji ne prestaju vrlo je izgledno da se vezi približio kraj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

veze

,

prekid

,

ljubavni odnosi

Vjerojatno ste se bar jednom našli u vezi u kojoj razina frustracija i tvrdoglavosti raste sa svakom narednom svađom. Stručnjak za veze David Wygant tvrdi da je to dobar pokazatelj da ste vrlo blizu prekida s partnerom, naročito ako se sve vrijeme vrtite u krug i ne pronalazite rješenja. On nudi pet znakova koji vam mogu izravno staviti do znanja kako je došao kraj, bez obzira jeste li vjenčani, zaručeni ili u običnoj vezi:

Prekid aktivnosti koje izgrađuju vezu. Tijekom medenog mjeseca partneri uče jedan od drugog i jedan o drugom. Za to vrijeme prvih devedeset dana traje stanje opće zaljubljenosti i zanosa. Tad se obično radi na izgradnji veze. No, u jednom trenutku započinju sukobi. Oba partnera su tvrdoglava i nepopustljiva. Sve rjeđe se ljube prilikom pozdravljanja, šalju si manje poruka... Umjesto da upotpunjuju odnos ponašaju se kao dva svadljiva petogodišnjaka. To je točka prekida.

Nema razumijevanja. Svađe eskaliraju do te mjere da se partneri osjećaju kao da ne razumiju jedan drugog. Prestaje tjelesna intimnost, komunikacije skoro da i nema, partneri žive kao da su cimeri. Iako pokušavaju da se razumiju ne uspijevaju u tome što samo povećava frustriranost. I to je točka prekida.

Pritisak. Kad se dođe do točke nerazumijevanja počinje pritisak. Partneri su u nekakvom stanju koegzistencije kojeg karakterizira ogorčenost i zamjeranje. Počinju prigovori vezani za to tko je kome više dobra učinio ili tko kome više duguje. Prekid je vrlo blizu.

Nema više svađanja. Kad partneri zaista dođu do točke pred sami prekid sve se manje svađaju. To je zato što su u umu već počeli odvajanje i udaljavanje i sve im je manje stalo da sačuvaju to što imaju. Svaki je partner odlučio da ga ovaj drugi ne razumije, da ga nikada ni neće razumjeti te da veza više nema smisla. Čim započnu svađu odmah je prekidaju. To je izravan pokazatelj da je brod potonuo.

Razmišljanje. Partneri su uzeli vremena da razmisle o svemu još jednom. U tim je trenutcima važno staviti do znanja drugoj osobi da se razmišlja o prekidu i da je udaljavanje neminovno. Osobe trebaju biti iskrene jedna prema drugoj. Možda je čak i najbolje da osoba koja razmišlja o prekidu ode na tjedan dana i odmori od svega pa čistog uma donese zaključak vrijedi li se boriti ili ne.

06.02.2010. 12:48:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh