« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SPOZNAJE O LJUBAVI

Razlika u godinama ubija brakove, a vjernost je samo mit

Što nam razlike u godinama otkrivaju o sudbini braka i kako na temelju zajedničkih fotografija prepoznati pravu ljubav?

Ljubavni par
Ljubavni par (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

brak

,

veze

,

rastava braka

,

vjernost

,

razlika u godinama

Postoji mali milijun istraživanja o sretnim i nesretnim ljubavnim vezama, a 2010. nam je ponovno podarila zanimljive podatke i recepte za uspješnu ljubav i brak. Između ostalog, naučili smo da je vjernost možda ipak samo mit, da se brakovi najčešće raspadaju zbog razlike u godinama te da na zajedničku sreću utječu odabir zanimanja i novac. No, krenimo redom:

Najčešći razlozi rastave

Australci su proveli istraživanje o faktorima koji najčešće dovode do rastave. Znanstvenici s "Australian National University" promatrali su 2500 parova kroz šest godina i zaključili da postoje konkretni razlozi zbog kojih neke veze propadaju a druge traju vječno.

Na prvom je mjestu razlika u godinama - vjerojatnost da će brak završiti rastavom je dvostruko veća kada je muškarac devet ili više godina stariji ili dvije ili više godina mlađi od supruge.

Na drugom mjestu je beba - žene u pravilu dijete žele više od partnera pa teme koje se svode na potomstvo dovode do svađa i razmirica. Ako dijete stigne prije sklapanja braka vjerojatnost rastave iznosi 20%, ako se rodi u braku do rastave dolazi u 10% slučajeva.

Na trećem mjestu su cigarete, odnosno situacija u kojoj samo jedan od partnera puši. Australci tvrde da je 75-90% takvih veza osuđeno na propast.

Zvijezde lažu

U astrologiji se često susrećemo s tekstovima o tome koji si znakovi međusobno odgovaraju više a koji manje. Djelatnici Sveučilišta u Manchesteru odlučili su preispitati astrološka ljubavna predviđanja i zaključili da ne postoji izravna povezanost između dobre veze i pojedinih horoskopskih znakova. "Kada bi postojale i najmanje naznake da Djevice privlače Jarci, statistika bi ih sigurno otkrila", ustvrdili su istraživači.

Novac

Supružnici se vole i u dobru i u zlu? Malo sutra. Nezaposlenost i besparica supruga (ne i supruge) udvostručuje vjerojatnost da će brak završiti razvodom, pokazuje istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pennsylvaniji. Veze u kojima žena zaruđuje 50-60% ukupnog dohotka znatno češće propadaju od onih u kojima partneri zarađuju podjednako ili u kojima muškarac najviše doprinosi kućnom budžetu.

Vjernost je samo mit

Šok za romantičare - 55% žena i 49% muškaraca su barem jednom prevarili partnera, a oko 60% nevjera se prije ili kasnije razotkrije. Žene su pritom vještije u čuvanju tajne, ali i osvetoljubivije - 40% prevarenih supruga mrzi partnera i želi mu se osvetiti. Mogući razlog nevjere je nezadovoljstvo. Većina žena nakon pet godina braka tvrdi da se ne bi ponovno udale za partnera.

Happy-Face-Test

Jeste li u sretnoj ili nesretnoj vezi? Pogledajte zajedničke fotografije: ukoliko se na njima od srca i iskreno smijete imate dobre šanse ostvariti dugoročno sretnu vezu s partnerom. Amerikanci su proveli istraživanje na 650 parova i dodjeljivali im bodove za "kvalitetu" osmjeha. Rezultate su usporedili s godinama trajanja braka i otkrili da su ispitanici koji su namrgođeni na slikama (iz bilo kojeg razloga) skloniji razvodima od onih koji se veselo smiju.

29.12.2010. 12:03:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    funky
    29.12.2010. 12:17
    Porazno, ali srećom ništa nije 100-postotno! :-D
  2. avatar
    xena
    29.12.2010. 13:34
    sve sretne veze nalikuju jedna na drugu, svaka nesretna je nesretna na svoj način
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh