« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
USRED SUMMITA

Razina mora i dalje raste

Stručnjaci upozoravaju da je ledeni pokrov na polovima dugoročno osjetljiv na trajno zatopljenje

(Wikipedia)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

razina mora

U zadnjem međuledenom dobu, prije 125.000 godina, razina mora bila je 8 do 9,4 viša od današnje, a temperatura na polovima bila je 3 do 5 stupnjeva viša od današnje, po zaključcima nove studije koju je u srijedu objavio časopis Nature.

U istraživanju koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Harvardu i Princetonu, objavljenom usred summita o klimi u Kopenhagenu, iznose se više vrijednosti nego u zadnjem izvješću Gieca o toj temi, u kojemu je objavljen podatak da je razina mora u to doba bila 4 do šest metara iznad sadašnje.

Robert Kopp i njegovi kolege izradili su statistički model na temelju brojnih mjerenja u različitim dijelovima planeta, s obzirom da porast razine mora prije 125.000 godina nije bio jednolik.

"S 95-postotnom vjerojatnošću možemo reći da je najviša razina mora bila najmanje 6,6 metara viša od današnje", po studiji.

"Taj podatak pokazuje da je ledeni pokrov na polovima dugoročno osjetljiv na trajno zatopljenje, čak i uz razmjerno niske temperature", ističu.

"Ako su procjene Koppa i kolega točne, postoji opasnost da, kao odgovor na globalno zatopljenje od 1,5 do 2 stupnja Celzijeva, prosječna razina mora poraste za 7 do 9 metara u odnosu na sadašnju razinu'', piše u komentaru dvojice američkih stručnjaka, Petera Clarka i Petera Huybersa, također objavljenom u Natureu.

Odgovor ledenjaka na polovima na porast temperature proteže se kroz nekoliko stoljeća. Porast razine mora koji bi koncem stoljeća mogao premašiti metar, nastavit će se i nakon 2100. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 14:53:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh