« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TROŠI PUNO VODE

Odjeća od polyestera ekološkija od pamučne?

Studija pod nazivom "Jeste li dobro odjeveni?" provedena na Sveučilištu u Cambridgeu pokazala je da pamuk crpi mnogo vode

Više o

odjeća

,

pamuk

Odjeća od prirodnih vlakana nije uvijek odgovor na svjetske ekološke probleme, tvrdi profesor Joachim Marzinkowski, kemičar sa sveučilišta u Wuppertalu.

Marzinkowski je usporedio ekološku ravnotežu dviju jakni - jedne izrađene od vune i pamuka i druge od poliestera. Među ostalim analizirao je koliko je vode, kemikalija i energije potrebno za proces proizvodnje.

Rezultati koje je dobio pokazuju da tkanina od poliestera manje škodi okolišu. Pamučna jakna bila je najgora u svim ispitanim aspektima jer je za uzgoj pamuka potrebno mnogo vode. Osim toga, on na područjima na kojima raste upija hranjive tvari iz zemlje, rekao je Marzinkowski.

"Pamučne tkanine nisu ujedno i ekološke", rekao je dodajući da nema nikakve razlike niti kad je u pitanju organski pamuk.

Studija pod nazivom "Jeste li dobro odjeveni?" provedena na sveučilištu u Cambridgeu pokazala je da pamuk crpi mnogo vode. Međutim, drugi ističu prednosi organskog pamuka jer se uzgaja bez korištenja kemikalija.

"No, procjenjuje se da bi ekološki uzgajivači pamuka mogli ispuniti svjetske potrebe za tkaninom - približno 8 kilograma po osobi na godinu", rekla je profesorica Maike Rabe, stručnjakinja za tekstil i ekologiju na sveučilištu u Moenchengladbachu.

17.12.2009. 12:41:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh