« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
INTERVJU

Razgovor u povodu – akademski kipar Mata CROata

Razgovaramo u atelijeru umjetnika, okruženi nizom novih i pomalo drugačijih skulptura

Mata CROata ima novu seriju jedara
Mata CROata ima novu seriju jedara (Miroslav Pelikan)

Mata CROata (Mate Turić), akademski kipar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, istaknuti je pripadnik mlađe generacije, autor je respektabilnog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i inozemstvu. Razgovaramo u atelijeru umjetnika, okruženi nizom novih i pomalo drugačijih skulptura.

Imam dojam kako se forma jedra pomalo gubi i uzmiče pred slobodno oblikovanim skulpturama.

 - Da, sad se na ponekim skulpturama gubi klasični oblik jedra... ali ostaju skulpture i dalje rukopisno prepoznatljive. To je izazov, rezultat višegodišnjeg iskustva i rada. Kamen je za obradu težak medij, a uz to je još i jednobojan, i nije lako stvarati toliko velik broj novih, a i dalje različitih jedrenjaka i ostati rukopisno prepoznatljiv. 

Ipak, jedro je tu, međutim, djeluje poput simbola, za razlika od jedara odprije, kada se gotovo mogao osjetiti vjetar koji ih napinje.

 - Bitno se je kretati prema naprijed, nastaviti s istraživanjem, traženje nečeg novog, ali ponekad se pojave klasici, biti će ih u budućnosti još puno, kad krenu velike javne skulpture, gdje će se osjećati napetost. 

Istodobno, sve skulpture streme uvis, uspinju se.

 - Najčešće moje skulpture idu u vis, ali pojavilo se i par novih radova, koji ne idu u visine. Ti radovi se moraju doći pogledati u atelijer

Zanimljiva je i njihova izduženost.

 - Jedra su u stvarnosti izdužena i tako najljepše izgledaju. Ja nekako uvijek težim ići u visine sa skulpturama, iako imam ja i skulptura koje ne idu u visine, a zanimljive su za vidjeti, kao primjer moje galije i ribe. Pojavilo se i par novih skulptura koje su oble, koje nisu izdužene i ne idu u vis. Neki od takvih radova su se mogli vidjeti nedavno na skupnoj izložbi sa slikarima iz Moslavečkog Štrka u galeriji Specijalne policije u Zagrebu. 

Dogodile su se značajne promjene u skulpturi, očito je, naginjete apstrakciji.

 - Da, uživam napraviti nešto novo, za što ni ja ne znam kako će izgledati. To je pravi izazov i osobno se veselim novim skulpturama, jer ne znam do zadnjeg trena kako će izgledati. I mene osobno iznenade nove skulpture, bez obzira što sam ih ja kreirao jer to izlazi iz mene kroz sam proces stvaranja, kroz rad. 

U kojem kamenu sada najčešće radite i zašto?

 - Sad radim u više vrsta kamena. Prije sam uglavnom radio od jedne ili dvije vrste. Došao sam do te faze, da volim isprobavati razne vrste kamena. Volim vidjeti kako će ispasti nova jedra u nekim drugačijim vrstama kamena. 

Na čemu trenutno radite?

 - Trenutno na novim jedrenjacima. Prorezani jedrenjaci su postali moj zaštitni znak, a nove ideje mi stalno dolaze i nema potrebe da se od njih intenzivnije udaljavam. 

Što je u planu?

Veliki su mi planovi, i zaista ih je puno. Ovu godinu ću završiti sa humanitarnom akcijom za oboljele od raka, koja će se održati u Orebiću.

Uskoro će izaći novi kritički tekst povjesničarke Branke Hlevnjak. 

Skupna kiparska izložba u galeriji Specijalne policije u Zagrebu. 

Zatim kreće nova godina, u kojoj kreću zanimljivi projekti, a tu je suradnja sa slovenskim umjetnikom Stanislavom Lukićem. Taj projekt je već započeo, spremamo jednu zanimljivu izložbu jedrenjaka, slika i skulptura, koje će se održati u Sloveniji, u Rogaškoj Slatini, a poslije ćemo izlagati i u Hrvatskoj. To su veliki projekti koji se u hodu otvaraju i teško je o njima govoriti unaprijed. 

Ono što mogu reći i pretpostaviti, da će biti još puno novih jedrenjaka. 

Piše: Miroslav Pelikan
01.12.2018. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh