« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
HA!

Razgovor s bolesnikom bolji od skupih pregleda

Pregledi poput onih koje gledamo u Dr. Houseu i Hitnoj službi pomažu tek svakom trećem pacijentu

Liječnici su ipak jači od aparata
Više o

besplatni pregledi

,

ultrazvuk

,

dijagnoza

,

rezultati

,

pregled

,

CT

,

specijalistički pregledi

,

laboratorijske pretrage

Pregled bolesnika i razgovor odnosno uzimanje detaljnih podataka od bolesnika od veće su koristi u dijagnostici bolničkim liječnicima od pregleda sofisticiranom tehnologijom, pokazalo je istraživanje provedeno u Izrael, prenosi Hina.

Pretrage poput CT-a i ultrazvuka povećavaju troškove liječenja no liječnici kažu da njihovo obavljanje odmah po dolasku u hitni prijem pomaže u dijagnozi bolesti tek u svakom trećem slučaju, prema istraživanju koje je objavio Archives of Internal Medicine.

Kako bi utvrdili u kojoj mjeri pomažu skupe pretrage, tim predvođen Amijem Schattnerom u izraleskoj bolnici Kaplan pratio je 442 bolesnika od dolaska na hitni prijem do otpuštanja iz bolnice. Svakog od njih pregledala su dvojica liječnika po dolasku u bolnicu a na raspolaganju su im bili i rezultati pretraga rađenih po prijemu. Istraživači su uspoređivali radne dijagnoze postavljene po dolasku u bolnicu s onima pri otpustu iz bolnice a liječnici su odgovarali i na pitanja o faktorima koji su ih doveli do dijagnoze.

Radna dijagnoza potvrđena je u 80 do 85 posto slučajeva, navodi se u rezultatima istraživanja koji pokazuju da je tek svaki šesti bolesnik prošao pretrage poput CT-a a ostali tek jednostavnije laboratorijske pretrage poput vađenja krvi i urina ili pretrage srca.

No čak i kod pacijanata koji su pregledani CT-om liječnici kažu da im je ta pretraga bila od pomoći tek u trećini sluačjeva.

Umjesto toga razgovor s bolesnikom o njegovim zdravstvenim problemima, povijesti njegovih i obiteljskih zdravstvenih tegoba sam za sebe ili u kombinaciji s pregledom bili su dovoljni za točnu dijagnozu u 60 posto slučajeva. U kombinaciji s osnovnim laboratorijskim testovima točnost dijagnoze porasla je na više od 90 posto slučajeva.

"Osnovne vještine ostaju moćno sredstvo dovoljno za utvrđivanje točne dijagnoze u većini slučajeva", zaključak je tima koji upućuje liječnike da se više oslanjaju na podatke prikupljene pregledom i razgovorom s bolesnikom.

"To je još uvijek prije svega proces osobne komunikacije bolesnika i liječnika", kaže karidiolog Matthew Sibbald sa Sveučilišta u Torontu.

"Koliko god se željeli oslanjati na tehnologiju to nije ono što nas dovodi do dijagnoze", kaže taj liječnik.

 

15.08.2011. 13:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh