« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
IRAN:

Raste broj poginulih u napadu na Revolucionarnu gardu

Militantna skupina Jundullah koja je izvela napad donedavno je bila financirana od strane CIA-e s ciljem rušenja iranskog režima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Iran

,

teroristički napad

,

Revolucionarna garda

,

Božji vojnici

,

Džundala

,

Jundallah

Iranska državna televizija u ponedjeljak je izvijestila da se broj žrtava nedjeljnog udara na pripadnike elitne Revolucionarne garde popeo na 42, uz desetak teško ranjenih u samoubilačkom bombaškom napadu u jugoistočnom dijelu zemlje.

Lokalni mediji javljaju o ranjenim civilima među kojima ima čak i plemenskih vođa. Prema prvim procjenama u napadu je stradalo tridesetak osoba. Među poginulima su i sedmorica zapovjednika elitne Revolucionarne garde, ideološke vojske iranskog režima.

Iranski mediji navode da je odgovornost preuzela militantna skupina iranskih sunita Jundullah ili Božji vojnici.

Britanski mediji još 2007. godine saznali su da je Jundullah skupina koju financira i naoružava CIA s ciljem rušenja iranskog režima. Ta skupina je i ranije izvodila napade na iransku vojsku i civile s područja Pakistana, a iranske vlasti su prije dvoje godine potvrdile kako su kod jedne grupe zarobljenih militanata pronašli veliku količinu američkih dolara, sofisticiranu špijunsku opremu i karte na kojima su bile označene 'osjetljive lokacije'.

Najavljena osveta 'Velikom Sotoni Americi'

Iranske oružane snage optužile su Sjedinjene Države i Veliku Britaniju za upletenost u nedjeljni napad na pripadnike elitne Revolucionarne garde i zaprijetili odmazdom, izvijestila je poluslužbena novinska agencija Fars.

Stožer oružanih snaga za bombaške napade okrivio je "teroriste podržane od Velikog Sotone Amerike i njegovog saveznika Britanije. U skoroj budućnosti mi ćemo se osvetiti", stoji u izjavi oružanih snaga.

Nakon napada na Revolucionarnu gardu iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je pakistanske diplomate u Teheranu.

"Iransko ministarstvo vanjskih poslova kaže da postoje dokazi da su počinitelji tih napada došli u Iran iz Pakistana", izvijestila je iranska televizija, a "pakistanski su dužnosnici Teheranu zajamčili da će njihova zemlja poduzeti sve mjere kako bi osigurala svoju granicu s Iranom".

Pakistan je samoubilački napad osudio i odbacio optužbe da stoji iza tog terorističkog čina.

"Pakistan nije uključen u terorističke aktivnosti...mi težimo iskorjenjivanju te pošasti", rekao je glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Abdul Basit.

Pakistanski premijer Sied Jusuf Raza Gilani oštro je osudio teroristički napad u Iranu, objavljeno je iz njegova ureda. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 09:24:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh