« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NAJAVLJENI IZBORI

Raspuštena vlada u Tunisu, mogu li izbori zaustaviti nerede?

Kaos i dalje vlada na ulicama Tunisa, predsjenik Zine El Abdine Ben Ali obećao "potpunu" slobodu informiranja i pristupa internetu

Zin el Abdin Ben Ali
Zin el Abdin Ben Ali (Wikipedia)
Više o

Tunis

,

Zin el Abdin Ben Ali

Predsjednik Tunisa odlučio je stati na kraj neredima najavom prijevremenih izbora, prenosi Hina. "Predsjednik je odlučio raspustiti vladu i održati paralmentarne izbore u roku od šest mjeseci", izvijestila je državna televizija ne navodeći pojedinosti.

Zine El Abdine Ben Ali je najavio da se više neće kandidirati na izborima nakon isteka mandata 2014. te je obećao "potpunu" slobodu informiranja i pristupa internetu. U petak su ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova, gdje je policija suzavcem rastjerala tisuće ljudi koji su tražili odlazak s vlasti predsjednika Bena Alija, razmještena oklopna vozila.

Snage za suzbijanje nereda također su u punoj pripravnosti i odgovaraju na svako masovnije okupljanje. Na Aveniji Habiba Burgibe bilo je gotovo nemoguće disati zbog suzavca bačena na prosvjednike.

Trinaest civila poginulo je u četvrtak navečer u gradu Tunisu i predgrađima usprkos tomu što je predsjednik Zin El Abidin Ben Ali naredio da se na prosvjednike ne ide vatrenim oružjem, doznaje AFP u petak iz bolničkih izvora.

Proglašeno izvanredno stanje

Režim tuniskog predsjednika Zina El Abidina Ben Alija, već mjesec dana sučeljen s neviđenim prosvjedima protiv vlasti, proglasio je u petak izvanredno stanje u cijeloj zemlji i raspustio je vladu, dok su se tisuće europskih turista vratile kući.

Vojska je kasno popodne preuzela nadzor nad međunarodnom zračnom lukom u Tunisu "Kartagom" i zatvorila zračni prostor, rekao je izvor u zračnoj luci za agenciju France Presse.

Tuniska državna televizija objavila je u petak da očekuje objavu "povijesne odluke" koja će ispuniti htijenja naroda te sjevernoafričke zemlje. Tisuće prosvjednika, koji su se u petak okupili u glavnom gradu i u unutrašnjosti, i dalje traže žuran odlazak Ben Alija, koji je na vlasti već 23 godine, ne zadovoljavajući se njegovim obećanjem o odlasku s vlasti nakon isteka mandata 2014.

14.01.2011. 20:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh