« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
OPREZ

Rana menopauza nosi rizike

Žene koje uđu u menopauzu prije 45. godine sklonije su kardiovaskularnim bolestima i veća je vjerojatnost da će umrijeti mlađe od onih koje u to osjetljivo razdoblje uđu kasnije

Rana menopauza opasna je za srce
Rana menopauza opasna je za srce (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

menopauza

,

rana menopauza

Dob u kojoj žena uđe u menopauzu pomaže u predviđanju rizika od budućih zdravstvenih problema, rekao je dr. Taulant Muka sa sveučilišta Erasmus u Rotterdamu u Nizozemskoj.

"Žene kod kojih se ranije pojavi menopauza mogle bi biti skupina kod koje treba poduzeti proaktivne preventivne strategije vezano za kardiovaskularne bolesti", rekao je Muka.

"10% žena ulazi u tzv. prirodnu menopauzu do 45. godine", napisali su Muka i njegovi kolege u časopisu JAMA Cardiology. Prirodna menopauza nastupa kada jajnici smanje proizvodnju ili potpuno prestanu proizvoditi određene hormone poput estrogena. Menopauza može biti i umjetno izazvana operacijom ili zbog drugih medicinskih problema.

Mukin tim proučio je podatke više od 310000 žena koje su sudjelovale u ukupno 33 studije od 1990-ih godina.

Uspoređujući žene koje su imale posljednju mjesečnicu prije 45. godine s onima koje su ušle u menopauzu u dobi od 45 godina ili kasnije, znanstvenici su otkrili da prva skupina ima 50% veći rizik od srčanih bolesti i 20% veću vjerojatnost da će od njih i umrijeti.

Žene koje su rano ušle u menopauzu također imaju 12% veću vjerojatnost da će ranije umrijeti od žena koje su ušle u menopauzu u dobi od 45 godina ili kasnije.

18.09.2016. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh