« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Radnicima "Sokol Marića" 10 posto veće plaće

Poticaj drugim zaštitarskim tvrtkama na pregovore o kolektivnom ugovoru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

sokol marić

,

zaštitari

,

kolektivni ugovor

,

povećanje plaće

,

zaštitarska djelatnost

Oko 3.000 zaposlenih u zaštitarskoj tvrtki "Sokol Marić" primat će od 1. rujna prosječno 10 posto veće plaće, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o tijeku pregovora o Kolektivnom ugovoru za zaštitarsku djelatnost.

Bez obzira na ishod pregovora radnicima "Sokol Marića" će od ovoga mjeseca porasti plaće, čime želimo potaknuti i ostale zaštitarske tvrtke na kolektivne pregovore kako bi se zaključivanjem Granskog kolektivnog ugovora napokon uredilo stanje u zaštitarstvu, rekao je direktor poduzeća Zlatko Marić.

Vlasnik najveće zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj požalio se na nelojalnu konkurenciju, pogotovo malih poduzeća koja se ne drže ni pravila niti zakona, zbog čega na hrvatskom tržištu trenutno djeluje čak 256 zaštitarskih poduzeća.

Ako i Hrvatska udruga poslodavaca prihvati Kolektivni ugovor, koji bi se proširio na cijelu djelatnost, u kratkom roku bi se zatvorilo 230 tih malih tvrtki, ustvrdio je Marić.

Pritom njihovi radnici ne bi ostali bez posla, jer je zaštitarstvo deficitarno zanimanje unatoč tome što je u njemu zaposleno oko 10.000 ljudi, smatra Marić.

Povećanje plaća za 10 posto znači da će tvrtka morati godišnje izdvojiti 22 milijuna kuna više, a radnici će mjesečno primati između 200 kuna i 500-600 kuna više nego dosad.

Marić je najavio i da će tvrtka nastojati povisiti cijenu usluga, tako da se cijena sata rada od 32 kune za zaštitara s oružjem poveća na 38 kuna po satu.

To je nužno i jer su pregovarački odbori poslodavaca i sindikata dogovorili da će se sastajati svakih šest mjeseci kako bi na temelju poslovnih rezultata razmotrili daljnje povećanje plaća.

Predstavnik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Miomir Jačimović rekao je kako se odlukom o povećanju plaća prekida "bijeli štrajk" koji je trajao zadnjih mjeseci. (HINA)

03.09.2008. 15:00:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ivana
    21.08.2012. 20:58
    sjebali mi iz studija maršala bozanića lozinku....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh