« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

UNICEF pokrenuo akciju "Prekini lanac!"

Cilj je zaustavljanje elektroničkog nasilja među djecom

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj i Gordana Buljan Flander, voditeljica stručnih i znanstvenih programa Hrabrog telefona i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.
Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj i Gordana Buljan Flander, voditeljica stručnih i znanstvenih programa Hrabrog telefona i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. (Boris Kovačev/CROPIX )
Više o

UNICEF

,

Prekini lanac!

,

Hrabri telefon

,

Tanja Radočaj

,

Ljiljana Buljan- Flander

UNICEF je u suradnji s "Hrabrim telefonom" danas obilježio početak zajedničke akcije "Prekini lanac!" s ciljem zaustavljanja elektroničkog nasilja među djecom.

"Posljedice nasilja koje se dešava u virtualnom svijetu, putem Interneta i mobitela, mogu biti itekako stvarne i zato je važno pokazati djeci kako na odgovoran način trebaju koristiti nova komunikacijska sredstva", rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj na konferenciji za novinare u sjedištu hrvatskog UNICEF-a predstavljajući akciju "Prekini lanac!".

Akciju podupire UNICEF-ov ambasador dobre volje Slaven Bilić te u video-spotu, što će se besplatno prikazivati na Hrvatskoj televiziji, poručuje djeci da ne prosljeđuju zlonamjerne poruke.

U UNICEF-ovoj akciji sudjeluju i tri mobilna operatera u Hrvatskoj (T-Mobile, Vipnet i Tele2), a slanjem poruke "Prekini lanac!" na broj 66456 svi građani mogu, od danas do 30. rujna, dati svoj glas potpore i donaciju od tri kune (3,66 kuna s PDV-om).

Voditeljica stručnih i znanstvenih programa "Hrabrog telefona" Ljiljana Buljan- Flander je naglasila da djeca moraju znati kako mobiteli i Internet podržavaju njihovu socijalizaciju, ali mogu biti i alat za elektroničko zlostavljanje. "Dijete je ranije s igrališta moglo otići i tako izbjeći nasilje, a danas to nije slučaj jer zlostavljanje mobitelom ili Internetom ima 'širu publiku' i može se nastaviti u podne i u ponoć", navela je Buljan-Flander.

Naglasila je kako takvo nasilje ne smije ostati nekažnjeno iako je počinitelj nerijetko anoniman, ali i naglasila važnost preventive kako do takvog ponašanja ne bi niti došlo. "Kao što roditelji uče djecu kako prijeći cestu, tako ih moraju podučiti i pravilima ponašanja u elektroničkom komuniciranju", poručila je Buljan-Flander.

Prve poruke podrške akciji poslali su sa svojih osobnih mobitela predstavnici mobilnih operatera u Hrvatskoj te svi sudionici konferencije za novinare pozivajući sve da podrže akciju kao što su to činili i prije pet godina kada su dali podršku akciji "Stop nasilju među djecom" iz koje je izrasla i akcija "Prekini lanac!". (HINA)

03.09.2008. 14:39:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh