« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Udruge protiv vraćanja Glavaševog postupka na početak

To je opstrukcija pravde

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

Građanski odbor za ljudska prava

,

Documenta

Tri nevladine udruge osudile su danas vraćanje na početak dokaznog postupka u suđenju Branimiru Glavašu i drugima optuženim za ratni zločin u Osijeku 1991.

Riječ je o opstrukciji pravde, koja bi mogla dodatno poljuljati povjerenje građana u pravosuđe, upozorili su čelnici udruga Građanski odbor za ljudska prava, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću te Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Vesna Teršelič, Zoran Pusić i Katarina Kruhonja, na današnjoj konferenciji za novinare.

Pusić je podsjetio da su udruge u pripremi i nakon početka postupka upozoravale na miješanje politike i pritiske na svjedoke, od premlaćivanja do javnih prokazivanja zaštićenih svjedoka.

Vraćanje dokaznog postupka na početak Pusić smatra korakom unatrag za pravnu državu, a kazao je i kako mu se čini da je riječ o taktici obrane, koja se "pokušava prikazati kao niz nesretnih okolnosti, u što malo tko vjeruje".

"Da se ovo nije dogodilo slučajno pokazuju mnogi dosadašnji postupci u taktici obrane, koja, da ima prave argumente u obrani nevinosti, ne bi ovo radila", uvjeren je Pusić.

Pusić se boji razvlačenja postupka, koji bi se, smatra, mogao razvodniti i završiti bez osude onih koji su počinili zločin, kako se dogodilo u slučaju ubojstva obitelji Zec početkom 90-ih.

Odbacio je tumačenje da bi se istupanje udruga moglo smatrati pritiskom na pravosuđe, ističući kako udruge nisu rekle tko je počinio zločin, nego samo upozorile na nužnost funkcioniranja pravne države.

Katarina Kruhonja podsjetila je pak da udruge još uvijek očekuju mišljenje Ustavnog suda o tome je li saborska odluka kojom je odbijeno skidanje imuniteta Branimiru Glavašu donesena u skladu s Ustavom.

Kazala je i kako će tijekom rasprave o ustavnim promjenama, koja se očekuje najesen, sugerirati da se promijeni i odredba koja uređuje zastupnički imunitet, a koja se pokazala nejasnom upravo na Glavaševu slučaju.

Vraćanje dokaznog postupka na početak pripisala je nedovoljnom oprezu suca da prevenira situaciju koja se mogla predvidjeti, a nije željela komentirati tumačenja da je postupak vraćen na početak jer to pred lokalne izbore odgovara HDZ-u. (HINA)

03.09.2008. 21:32:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh