« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
SJAJNO!

Radionice Tisućljeća kulinarstva u Parku prirode Žumberak

Podijeljeni u četiri grupe, na otvorenom prostoru opremljenom ložištima za vatru, posjetitelji istovremeno pripremaju jela po starim receptima od pretpovijesti do danas

Stvarno genijalne radionice
Stvarno genijalne radionice (Park prirode Žumberak)
Više o

Park prirode Žumberak

,

Tisućljeća kulinarstva

,

kulinarske radionice

Za razliku od uobičajenog mirisa po zemlji ili zamračenim muzejskim prostorijama, nekoliko dana tijekom rujna arheologija u Budinjaku miriše po metvici, rimskome slanom pripravku - liquamenu i egzotičnim začinima kakve su trgovci srednjega vijeka donosili s putovanja po bliskoistočnim zemljama. Mirisi prošlosti šire se s kulinarskih radionica tijekom kojih se posjetitelji okušavaju u pripremanju jela po povijesnim receptima.

Program započinje obilaskom Arheološkoga parka duž poučne Staze kneževa, između 10 sati i podneva Nakon lagane šetnje posjetitelji započinju s pripremom hrane u izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak od podneva do 18 sati.

Podijeljeni u četiri grupe, na otvorenom prostoru opremljenom ložištima za vatru, posjetitelji istovremeno pripremaju jela po pretpovijesnim, rimskodobnim, srednjovjekovnim i tradicijskim žumberačkim receptima te po završetku pripreme uživaju u okusima hrane davno prošlih pretpovijesnih i povijesnih perioda, kao i u jelima koja se i danas, kao i stoljećima ranije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.

Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti posjetitelji dio namirnica prikupljaju sami na obližnjim travnjacima, te tako koriste samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj ishrane pretpovijesne populacije ovoga područja. Neka od jela pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju.

Radionice Tisućljeća kulinarstva održat će se 14. i 15. rujna 2013. godine u Arheološkome parku u Budinjaku 

05.09.2013. 17:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh