« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PANIKA U JAPANU

Radioaktivnost vode čak 5 milijuna puta viša od dopuštene

Sve dok rashladne pumpe ne prorade potpuno, radnici nuklearke u Fukushimi moraju upumpavati vodu u reaktore

Fukushima
Fukushima (Wikipedia)
Više o

Japan

,

fukushima

Japanska vlada je prvi put nakon katastrofalnog potresa 11. ožujka, odlučila propisati dopuštene razine radioaktivnosti na hranu iz mora nakon što su mjerenja pokazala da je radioaktivnost vode pet milijuna puta veća od zakonski dopuštene vrijednosti, prenosi Hina. 

"Privremeno ćemo stope radioaktivnosti utvrđene za povrće" primijeniti na ribe i mekušce, rekao je vladin glasnogovornik Yukio Edano, a prenijela agencija AFP. Utvrđena je granica na 2.000 bequerela po kilogramu za jod-131, što može izazvati rak. Granica za cezij-137 je 500 bequerela. Iznad tih granica ribe se smatraju nečistima za konzumiranje.

Radiaoktivni jod do 4.800 puta veći od zakonski dopuštene granice izmjeren je u moru blizu elektrane. Cezij izmjeren u maloj ribi "kounago" u okrugu Ibaraki, južno od Fukushime, veći je od zakonom dopuštene granice, prenijeli su mediji.

Jod-131 u vodi blizu reaktora br. 2 bio je 2. travnja 7,5 milijuna puta viši od zakonski dopuštene granice, a u ponedjeljak je pao na 5 milijuna puta veću vrijednost od dopuštene.

Ukupno je 60.000 tona visokokontaminirane vode u tvornici koju su radnici frenetično pumpali iz mora kako bi ohladili reaktore pošto se djelomično počela topiti nuklearna jezgra nakon potresa. TEPCO je u ponedjeljak počeo ispuštati 11.500 tona niskoradioaktivne vode jer su mu ponestali skladišni kapaciteti za visokokontaminiranu vodu.

Edano je izrazio žaljenje ribarima koji su bez posla od potresa te pozvao stanovništvo da ne podliježe panici. Japanci su inače veliki potrošači riba i plodova mora i veliku pozornost posvećuju svježini tih proizvoda.

Nije poznato na koji način visokokontaminirana voda istječe iz reaktora br. 2

U očajničkim naporima da zaustave radioaktivnost inženjeri nuklearne elekrane Fukushima Daiichi u utorak su uporabili "tekuće staklo" u nadi da će začepiti pukotine u betonskom bazenu. "Pokušali smo s piljevinom, novinama i betonskom smjesom koju smo nalijevali ... no čini se da smjesa nije ulazila u pukotine", rekao je Hidehiko Nishiyama, zamjenik generalnog direktora Agencije za industrijsku sigurnost (NISA)

Dodao je kako im još "nije poznato na koji način visokokontaminirana voda istječe iz reaktora br. 2". Inženjeri planiraju izgraditi dvije divovske poliesterske zavjese u moru kako bi blokirali širenje onečišćenja.

Radnici još pokušavaju ponovno pokrenuti rashladne pumpe koje recikliraju vodu u četiri reaktora oštećena razornim potresom magnitude 9.0 i tsunamijem koji je slijedio.

Sve dok rashladne pumpe ne prorade potpuno, oni moraju pumpati vodu izvana kako bi spriječili pregrijavanje i topljenje nuklearne jezgre. Taj proces stvara velike količine kontaminirane vode koja se mora ispumpavati i skladištiti negdje drugdje ili pustiti u more.

Ispuštanje niskoradioaktivne vode potrajat će do petka. Reuters prenosi i da je tvrtka Tokyo Electric Power Co (TEPCO) ponudila novac područjima oštećenima radioaktivnošću te su se gradonačelnici počeli obraćati vladi u Tokiju sa zahtjevima za obeštećenje.

Gradonačelnik grada Tomioka, jedan od osmorice koji su zatražili pomoć, objasnio je da im je novac potreban za zapošljavanje, smještaj i školovanje tisuća ljudi evakuiranih nakon najveće radioaktivne krize.

05.04.2011. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh