« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Dogodilo se na današnji dan - 28. veljače

Osnovana Metodistička crkva, Egipat postao neovisna država, izumljen najlon, prvi televizijski prijenos košarkaške utakmice

Dogodilo se na današnji dan 28. veljače
Dogodilo se na današnji dan 28. veljače (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

rođendani slavnih osoba

,

28. veljače

,

Blondin

,

Linus Pauling

,

Clara Petacci

,

Dino Zoff

,

Sepp Meier

,

rođeni

,

28. 2.

John Wesley, svećenik engleske crkve na današnji je dan 1784. godine donio osnovne postulate Metodističke crkve, inspirirane idejama Jacobusa Arminiusa o potrebi čovjeka da Isusa iskusi osobno, predstavljajući spasenje kao isključivo Božju volju na koju čovjek ne može utjecati.

1849. godine uspostavljena je redovna parobrodska linija između istočne i zapadne obale SAD, ulaskom broda SS California u luku San Franciska, točno 4 mjeseca i 22 dana nakon što je krenuo iz New Yorka. Pet godina kasnije osnovana je Republikanska stranka u mjestu Ripon, savezna država Wisconsin.

Zemlja koja trenutno proživljava možda i najveću krizu u svojoj povijesti, Egipat, na današnji je dan 1922. godine dobila neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedan od najkorištenijih materijala današnjice, najlon, proizveden je u laboratorijima kemijske industrije DuPont u timu pod vodstvom Wallacea Carothersa.

Prvi prijenos jednog od najjačih televizijskih sportova, košarke, održan je upravo na današnji dan 1940. godine. U Madison Square Gardenu susreli su se Fordham University i University of Pittsburgh koji je pobijedio 57 - 37, a prijenos je napravila kompanija NBC. Četrnaest godina kasnije u SAD je predstavljen njihov sadašnji format slike, NTSC.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan treba istaknuti spektakularnog francuskog hodača po žici Blondina. Nastupao je po cijelom svijetu, a najpoznatiji je po svom prelasku Nijagarinih slapova u svim mogućim varijantama - povezanih očiju, u vreći, na štakama, noseći menadžera na leđima ili hodajući po kotrljajućoj bačvi. Američki kemičar Linus Pauling također je rođen 28. veljače, a ovaj dvostruki nobelovac najpoznatiji je po svom zalaganju za ljekovita svojstva vitamina C. Clara Petacci bila bi anonimna talijanska ljepotica da nije postala ljubavnica fašističkog čelnika Benita Mussolinija. Tragična sudbina spriječila je Briana Jonesa, člana Rolling Stonesa da nastavi uspješnu muzičku karijeru, a rođendan dijele i dva velika svjetska golmana, Talijan Dino Zoff i Nijemac Sepp Meier.

28.02.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh