« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
TEPCo

Radijacija u moru u blizini japanske nuklearke još nije opasna

Radioaktivnoga joda u uzorcima morske vode bilo je 126,7 puta više od dozvoljene količine, a cezija 24,8 puta više, objavila je novinska agencija Kyodo

Radijacija u moru u blizini japanske nuklearke još nije opasna
Radijacija u moru u blizini japanske nuklearke još nije opasna (Wikipedia)
Više o

Fukushima Daiichi

,

japan nuklearka

,

potres

,

tsunami

Vlasnik japanske nuklearke stradale u potresu i tsunamiju objavio je u ponedjeljak da su tragovi radijacije otkriveni u obližnjim vodama Tihoga oceana, javlja Hina.

Tvrtka Tokyo Electric Power Co (TEPCO) naglašava ipak da ta razina nije opasna. "To biste morali piti cijelu godinu da biste akumulirali jedan milisievert", rekao je jedan dužnosnik TEPCO-a. Sievert je jedinica za mjerenje radijacije što je apsorbiraju ljudska tkiva. Ljudi su uglavnom izloženi radijaciji od jednoga do deset milisieverta na godinu, a riječ je o radijaciji zraka i tla. Reuters piše kako možda i nije iznenađenje što je radijacija otkrivena u oceanu jer spasilačke ekipe zalijevaju reaktore morskom vodom.

Radioaktivnoga joda u uzorcima morske vode bilo je 126,7 puta više od dozvoljene količine, a cezija 24,8 puta više, objavila je novinska agencija Kyodo. TEPCO tvrdi da to još nije neposredna opasnost. Japan je stanovnicima iz okolice nuklearke savjetovao da ne piju vodu iz slavine jer su u vodi otkrivene velike količine radioaktivnoga joda. Ukinuta je i dostava mlijeka, špinata i drugog povrća uzgojenog u blizini.

"U nekim je proizvodima otkrivena razina radijacije koja premašuje privremene standarde", rekao je glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano. "Želim da ljudi shvate da te razine nisu dovoljne da utječu na ljude", objasnio je. "Budete li takvu hranu pojeli samo nekoliko puta, neće djelovati na zdravlje". Stručnjaci tvrde kako su razine znatno niže neko oko Černobila nakon nesreće u nuklearki 1986.

21.03.2011. 22:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh