« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
TREĆI DAN

Pobunjenici nisu kapitalizirali učinke intervencije u Libiji

Raste vjerojatnost da bi libijski sukob mogao završiti u pat poziciji, saveznici očekuju kolaps iznutra

Gadafi
Gadafi (Getty Images)
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

saveznici

,

Libija napad

Napadi na snage Moamera Gadafija traju treći dan u nizu, prenosi Hina. Međunarodne snage napale su radarska postrojenja u dvije baze protuzračne obrane Gadafijevih snaga u istočnoj Libiji, izvijestila je televizijska postaja Al Jazeera.

Baze se nalaze istočno od pobunjeničkih uporišta u Benghaziju, javila je ta TV postaja, no vijest nisu odmah potvrdile i zapadne vojne snage.

Glasnogovornik Francuske vojske kazao je da francuskih zrakoplova u noći s ponedjeljka na utorak nije bilo u zraku, iako su one proteklih dana bombardirale položaje Gadafijeve vojske na istoku Libije.

Novinske agencije javljaju i o situaciji u glavnog gradu Tripoliju kojim su u ponedjeljak navečer odjekivali protuavionski pucnjevi. Državna televizija izvijestila je da je u glavnom gradu napadnuto nekoliko ciljeva, dok zapadne snage nisu potvrdile nove napade u UN-ovoj misiji osiguranja zone zabrane leta i zaštite civila od napada vojske libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Agencija Reuters javlja da su pobunjenici, koji se vraćaju prema svom istočnom uporištu Bengaziju, učinili malo kao bi kapitalizirali učinke međunarodne vojne intervencije, što podiže vjerojatnost da bi libijski sukob mogao završiti u pat poziciji.

Istovremeno Washington, koji prema pisanju Reutersa strahuje da bi mogao mogao biti uvučen u još jedan rat nakon dugotrajnih kampanja u Iraku i Afganistanu, odlučio se za rušenje Gadafijeva režima, iako je službena Francuska u ponedjeljak ustvrdila kako se nada da će libijska vlast doživjeti kolaps iznutra.

Gates: Libija mora odlučiti o Gadafijevoj sudbini

Američki ministar obrane Robert Gates rekao je da Libijci moraju odlučiti o sudbini Moamera Gadafija i dodao da će američko vodstvo operacije u Libiji uskoro prestati. Gates je to rekao prvi dan dvodnevna posjeta Rusiji koji je obilježen zapadnom intervencijom u Libiji koju je ruski premijer Vladimir Putin usporedio s križarskim ratovima.

"Mislim da je svima jasno da će Libiji biti bolje bez Gadafija. Ali o tome moraju odlučiti Libijci", rekao je Gates za novinsku agenciju Interfax u Sankt Peterburgu.

"A mislim da će, dobiju priliku i ne bude li represije, oni upravo to i učiniti. Ali mislim da bi bilo pogrešno da mi kao cilj svoje operacije postavimo napad na Gadafija", rekao je.

Putin čija zemlja kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ima pravo veta, a suzdržala se od glasovanja kojim su zračni udari odobreni, rekao je da je Gadafijeva vlada nedemokratska, ali da to ne opravdava vojnu akciju. "Rezolucija je manjkava i loša. Sve dopušta", rekao je Putin radnicima u ruskoj tvornici balističkih projektila u Votkinsku u središnjoj Rusiji. "Podsjeća na srednjovjekovne pozive na križarske ratove", dodao je.

Kad u utorak ode u Moskvu na razgovore, Gates se neće sastati s Putinom jer je on otputovao. Sastat će se s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom koji je u ponedjeljak kritizirao Putinove riječi: "Nipošto nije prihvatljivo upotrebljavati izraze koji zapravo vode prema sukobu civilizacija".


22.03.2011. 08:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh