« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SKANDAL U NJEMAČKOJ

Putinu ipak neće biti dodijeljena nagrada za demokraciju

Bivši špijun KGB-a i sadašnji ruski premijer predložen je za nagradu zbog doprinosa stabilnosti i pouzdanosti njemačko-ruskih odnosa

Fotografija vijesti
Više o

Vladimir Putin

,

Rusija

Nakon što je odluka da se ruskom premijeru dodijeli prestižna nagrada za promicanje slobode i demokracije dočekana sa žestokim kritikama medija, političara i udruga, odbor koji ju dodjeljuje odustao je od ovogodišnje dodjele, prenosi Hina.

"Ove se godine nagrada neće dodijeliti", izjavio je glasnogovornik odbora za dodjeluju nagrade Quadruga. "Vidjet ćemo što će biti sljedeće godine", dodao je.

Odbor je priopćio da je bio zabrinut zbog "lavine kritika u medijima i političkim krugovima", uključujući i političare iz vladajuće koalicije, zbog prijedloga da se nagrada dodijeli Putinu, pa je Quadruga, nagrada koja se dodjeljuje od 2003. godine, prvi put povučena.

Putin, bivši špijun KGB-a, predložen je za nagradu zbog doprinosa stabilnosti i pouzdanosti njemačko-ruskih odnosa. Na taj prijedlog reagirale su i ruske oporbene skupine koje poručuju da je Putin ograničio građanska prava i vršio represiju tijekom dvaju predsjedničkih mandata od 2000. do 2008. godine.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade, među ostalima, jesu bivši sovjetski čelnik Mihail Gorbačov, bivši češki predsjednik Vaclav Havel, turski premijer Recer Payyip Erdogan i grčki premijer George Papandreu.

16.07.2011. 20:17:48
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Monarch Highlander
    16.07.2011. 20:55
    Pa kad se pogleda lista ko je sve dobio i bolje sto ga nema na njoj.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh