« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
KOMENTAR

Putinova partija šaha

U samoj završnici svog predsjedničkog mandata, Barack Obama je naredio protjerivanje ruskih diplomata. Putin je uzvratio na svoj način – ruskog predsjednika sve to ostavlja hladnim, smatra Miodrag Soric

Prepucavanja na kraju mandata
Prepucavanja na kraju mandata (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

Vladimir Putin

Šah je ruski nacionalni sport. Šef Kremlja, Vladimir Putin ipak više voli azijske borbene vještine. A kod njih se na napad, slično kao i u šahu, ne odgovara protunapadom, već se najprije pokušava „izbjeći" napad protivnika. A ono što vrijedi u sportu, ovih dana se primjenjuje i u politici.  Barack Obama je protjerao ruske diplomate iz SAD-a. U Washingtonu svi računaju s ruskom reakcijom. Ali nje nema. Putin je izgleda „skužio" što je stvarni cilj Obame: da utječe na vanjsku politiku budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Šef Kremlja je parirao na svoj način: u Moskvi je sve američke diplomatske obitelji s njihovom djecom pozvao na novogodišnju proslavu u Kremlj. Moskva će se pobrinuti da TV-snimke obiđu svijet. A uskoro i slike ruskih obitelji s njihovom djecom koja na brzinu moraju napustiti Washington: i to upravo sad, uoči pravoslavnog Božića. Oni će SAD čak morati napustiti u jednom vojnom zrakoplovu.

Za mnoge će u javnosti Putin biti doživljen kao državnik, miran i suveren. A Obama na drugoj strani kao netko tko se ne može opustiti, kao netko tko i dalje „njeguje" svoj animozitet prema određenim političarima, Vladimiru Putinu ili Benjaminu Netanjahuu.

Taktičke igre

Na drugoj strani Obami „curi" vrijeme. Sve dok je na vlasti, on pokušava ubaciti klipove u protivničke kotače, u redove Republikanske stranke kako bi se što je moguće više republikanaca distanciralo od Trumpa. Obamin cilj je itekako legitiman: spasiti što je moguće više svoje vlastite političke ostavštine.U tim diplomatskim nadmudrivanjima radi se prvenstveno o Donaldu Trumpu i njegovoj budućoj vanjskoj politici. Trump je rekao da mu je cilj poboljšanje odnosa s Kremljom. U neprijateljskoj diplomatskoj klimi njemu će to teško poći za rukom: mnogi u Senatu nisu baš oduševljeni pri pomisli da slijede Trumpov proruski kurs. Upravo suprotno: vodeći konzervativni političari zahtijevaju nove, još strože sankcije protiv Moskve i ne podržavaju Rexa Tillersona kao budućeg šefa diplomacije u Washingtonu. Trump je nominirao Tillersona i zbog toga što on simbolizira novi početak u odnosima s Rusijom. Ali i njemu je potrebna podrška Senata u tjednima nakon preuzimanja vlasti kako bi na koncu mogao „šefovati" u State Departmentu.

I kako sad stvri idu dalje? Trump mora „zakočiti" svoj cilj - poboljšanje odnosa s Rusijom - na nekoliko tjedana. Prioritet je potvrda njegovog kabineta u Senatu. Putin to shvaća. On će čekati, i on će pomoći Trumpu gdje god to može javnim izjavama.

Koliko god se mijenjala vremena, šah i dalje ostaje ruski nacionalni sport.

Piše: Miodrag Soric/DW
02.01.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh