Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2017. 08:01:00
KOMENTAR

Putinova partija šaha

U samoj završnici svog predsjedničkog mandata, Barack Obama je naredio protjerivanje ruskih diplomata. Putin je uzvratio na svoj način – ruskog predsjednika sve to ostavlja hladnim, smatra Miodrag Soric

Prepucavanja na kraju mandata
Prepucavanja na kraju mandata (Arhiva)

Šah je ruski nacionalni sport. Šef Kremlja, Vladimir Putin ipak više voli azijske borbene vještine. A kod njih se na napad, slično kao i u šahu, ne odgovara protunapadom, već se najprije pokušava „izbjeći" napad protivnika. A ono što vrijedi u sportu, ovih dana se primjenjuje i u politici.  Barack Obama je protjerao ruske diplomate iz SAD-a. U Washingtonu svi računaju s ruskom reakcijom. Ali nje nema. Putin je izgleda „skužio" što je stvarni cilj Obame: da utječe na vanjsku politiku budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Šef Kremlja je parirao na svoj način: u Moskvi je sve američke diplomatske obitelji s njihovom djecom pozvao na novogodišnju proslavu u Kremlj. Moskva će se pobrinuti da TV-snimke obiđu svijet. A uskoro i slike ruskih obitelji s njihovom djecom koja na brzinu moraju napustiti Washington: i to upravo sad, uoči pravoslavnog Božića. Oni će SAD čak morati napustiti u jednom vojnom zrakoplovu.

Za mnoge će u javnosti Putin biti doživljen kao državnik, miran i suveren. A Obama na drugoj strani kao netko tko se ne može opustiti, kao netko tko i dalje „njeguje" svoj animozitet prema određenim političarima, Vladimiru Putinu ili Benjaminu Netanjahuu.

Taktičke igre

Na drugoj strani Obami „curi" vrijeme. Sve dok je na vlasti, on pokušava ubaciti klipove u protivničke kotače, u redove Republikanske stranke kako bi se što je moguće više republikanaca distanciralo od Trumpa. Obamin cilj je itekako legitiman: spasiti što je moguće više svoje vlastite političke ostavštine.U tim diplomatskim nadmudrivanjima radi se prvenstveno o Donaldu Trumpu i njegovoj budućoj vanjskoj politici. Trump je rekao da mu je cilj poboljšanje odnosa s Kremljom. U neprijateljskoj diplomatskoj klimi njemu će to teško poći za rukom: mnogi u Senatu nisu baš oduševljeni pri pomisli da slijede Trumpov proruski kurs. Upravo suprotno: vodeći konzervativni političari zahtijevaju nove, još strože sankcije protiv Moskve i ne podržavaju Rexa Tillersona kao budućeg šefa diplomacije u Washingtonu. Trump je nominirao Tillersona i zbog toga što on simbolizira novi početak u odnosima s Rusijom. Ali i njemu je potrebna podrška Senata u tjednima nakon preuzimanja vlasti kako bi na koncu mogao „šefovati" u State Departmentu.

I kako sad stvri idu dalje? Trump mora „zakočiti" svoj cilj - poboljšanje odnosa s Rusijom - na nekoliko tjedana. Prioritet je potvrda njegovog kabineta u Senatu. Putin to shvaća. On će čekati, i on će pomoći Trumpu gdje god to može javnim izjavama.

Koliko god se mijenjala vremena, šah i dalje ostaje ruski nacionalni sport.

Piše: Miodrag Soric/DW
02.01.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/putinova-partija-saha/102257/