« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
IZBORI U GRČKOJ

Što sada: PASOK i Nova demokracija nemaju većinu

Nova demokracija s 18,8 posto glasova (108 mjesta) i Pasok s 13,2 posto (41 mjesto) mogu sastaviti koalicijsku vladu samo uz pomoć treće stranke

Fotografija vijesti
Više o

Grčka

,

izbori u Grčkoj

,

PASOK

,

Nova demokracija

Stranke koje su do sada vodile grčku vladu i podržavale mjere štednje, Nova demokracija i PASOK, osvojile su tel 149 od 300 mjesta u parlamentu i ne mogu ostvariti apsolutnu većinu, stoji u rezultatima nakon 99 posto prebrojanih glasova, prenosi Hina.

Po tim gotovo konačnim rezultatima dvije stranke, Nova demokracija s 18,8 posto glasova (108 mjesta) i Pasok s 13,2 posto (41 mjesto) mogu sastaviti koalicijsku vladu samo uz pomoć treće stranke.

Te dvije stranke, koje su u zadnjih 38 godina stupovi bipartizma u Grčkoj i koje se smatra odgovornima za krizu što je zahvatila zemlju, doživjele su povijesni poraz na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Pet stranaka koje se protive štednji a uspjele su prijeći prag od tri posto za ulazak u parlament, uključujući i neonacističku stranku koja je prvi put ušla u parlament, osvojilo je 151 mjesto, ili nešto više od polovine.

Nakon službene objave konačnih rezultata u ponedjeljak tijekom dana, predsjednik države Karolos Papoulias treba nazvati Antonisa Samarasa, desničarskog čelnika Nove demokracije koja je na izborima osvojila najveći broj glasova, kako bi mu povjerio mandat za sastavljanje "vlade koja će imati povjerenje parlamenta", po ustavu.

Samaras će imati tri dana za formiranje vlade.

Ne uspije li, Papoulias će mandat predati čelniku druge stranke, Aleksisu Ciprasu, predsjedniku radikalne ljevičarske Syrize koja je na opće iznanađenje dobila 16,5 posto glasova, ili 52 mjesta u parlamentu, pošto je na parlamentarnim izborima 2009. osvojila 4,6 posto.

Formiranje koalicijske vlade sa strankama sklonima štednji koje su partneri u koalicijskoj vladi od studenoga i s trećom strankom bit će teška zadaća, budući da su se svih pet stranaka koje se protive štednji očitovale protiv nastavka štednje koju diktiraju grčki vjerovnici EU i MMF.

07.05.2012. 13:27:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh