« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
EHH ...

Putin prijeti starim oružjem - plinom

Vladimir Putin rekao je u četvrtak da bi moglo doći do restrikcije isporuke plina Europi i ukidanja isporuka Ukrajini

Ucjene plinom - hoće li upaliti ili ne?
Ucjene plinom - hoće li upaliti ili ne? (Arhiva)
Više o

EU

,

Ukrajina

,

plin

,

Vladimir Putin

Vladimir Putin igra na sigurnu kartu, ali u krivo doba godine - plin, zaprijetivši zatvaranjem pipe prema Ukrajini i mogućim restrikcijama izvoza u Europu.

U pozivu na hitne konzultacije s Europom, u vezi sa stabiliziranjem ukrajinskoga gospodarstva, Putin je u pismu europskim čelnicima napisao i kako je za neprekinut protok plina nužno u ukrajinska spremišta upumpati 11,5 milijarda kubičnih metara plina, što stoji pet i pol milijarda dolara.

'Putin je izrazio krajnju zabrinutost zbog situacije i rekao je da se ne može odgađati rješavanje ukrajinskog duga', rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, prenosi RIA Novosti.

Na pitanje novinara navode li se u pismu kakvi prijedlozi rješavanja te situacije, Peskov je odgovorio potvrdno, ali je rekao da zasad ne može reći o čemu se radi.

Ruski plinski div Gazprom prestao je isporučivati plin Ukrajini tijekom spora oko cijene u zimu 2005./2006. godine i 2008./2009. godine, što je dovelo do smanjene isporuke europskim zemljama kojima dolazi ruski plin kroz plinovode preko Ukrajine.

Gazprom navodi da Ukrajina duguje 2,1 milijarde dolara za isporuku plina te da je propustila rok za plaćanje plina za ožujak.

11.04.2014. 08:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh