« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NORD STREAM

Putin: Plin nije nafta i ako dođe od curenja, neće biti zagađenja

Budući plinovod Sjeverni tok (Nord Stream), čije postavljanje ispod Baltičkog mora zabrinjava ekologe, biti će tijekom gradnje i kasnije kad počne raditi pod stalnim nadzorom Rusije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Vladimir Putin

,

plinovod sjeverni tok

,

11.1.11.

"Finski premijer Matti Vanhanen nam je predložio da organiziramo stalni nadzor gradnje i iskorištenja tog podvodnog plinovoda. Prihvaćamo taj prijedlog", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim kolegom u Lapeenranti gdje su sudjelovali na forumu EU-Rusija.

U slučaju nesreće na plinovodu, ruski premijer isključio je mogućnost ekološke katastrofe poput curenja nafte iz bušotine izgorjele naftne platforme BP-a koja trenutno ugrožava Meksički zaljev.

"Plin nije nafta i ako dođe od curenja, neće biti zagađenja", rekao je Putin. Dodao je da se plinovod može začepiti i to gotovo trenutačno.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev je u travnju inaugurirao gradilište plinovoda Nord Stream koji će povezivati Rusiju s Njemačkom preko Baltičkog mora i snabdijevati Europu ruskim plinom.

Plinovod dug 1.224 km stajati će ukupno 7,4 milijardi eura koje će uložiti ruski Gazprom i njemački partneri E.On Ruhrgas i BASF-Wintershall.

Plinovod bi trebao omogućiti transport 55 milijardi m3 plina godišnje do njemačkog grada Greifswald preko teritorijalnih voda Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 23:11:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh