« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
WTF?!

Putin otvoreno prijeti napadom na Ukrajinu

Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da se nada da neće morati pribjeći sili u istočnoj Ukrajini, te je vodstvo u Kijevu optužio da čini 'velik zločin'

Putin već prijeti
Putin već prijeti (Arhiva)
Više o

Vladimir Putin

,

napad na Ukrajinu

,

prijetnje

Vladimir Putin polako otkriva karte, pa je tako u četvrtak zaprijetio vojnom silom u istočnoj Ukrajini, predbacujući Kijevu da u ta područja s većinskim rusofonim stanovništvom šalje vojsku umjesto da pregovara. 

Podsjećam da je Vijeće Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) ovlastilo predsjednika na uporabu vojne sile u Ukrajini', rekao je Putin u višesatnom televizijskom kontaktu s nacijom u kojem odgovara na pitanja ruskih građana.

'Doista se nadam da to pravo neću morati upotrijebiti i da ćemo sva današnja goruća pitanja uspjeti riješiti političko-diplomatskim sredstvima', citira Putina Reuters.

No po Putinu ishod krize u Ukrajini ovisi o spremnosti Kijeva da 'zajamči' rusofonom stanovništvu da će poštovati njegova prava, piše France presse.

Odbacio je tvrdnje da su ruski vojnici prisutni na istoku Ukrajine te istaknuo važnost četverostranih (Rusija, Ukrajina, Europska unija i Sjedinjene Države) pregovora o ukrajinskoj krizi koji su netom počeli u Ženevi.

Nove vlasti u Kijevu griješe i 'vuku zemlju u ponor', rekao je Putin. 'Umjesto da shvate da je nešto krivo s ukrajinskom vladom i pokušaju uspostaviti dijalog, oni prijete silom ... to je veliki zločin sadašnjeg vodstva u Kijevu', poručio je prvi čovjek Rusije.

'Nadam se da će shvatiti prema kakvom ponoru, ambisu sadašnje vlasti vuku zemlju', rekao je Putin.

Nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča Rusija je u ožujku pripojila ukrajinski poluotok Krim te je Putin u četvrtak obećao da će Moskva ubrzati proces prelaska krimskog platnog sustava na rusku rublju umjesto ukrajinske hrivnje.

17.04.2014. 13:53:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    fino
    17.04.2014. 17:31
    Možda
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh