« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
RUSI NE ŽELE SUKOB

Putin: Naftom i plinom bogat Arktik mora ostati zona mira

Ozbiljni gospodarski i geopolitički interesi isprepleću se na Arktiku, upozorava Vladimir Putin

(MWN)
Više o

nafta

,

Rusija

,

Vladimir Putin

,

Arktik

Ruski premijer Vladimir Putin pozvao je obalne zemlje Arktika na suradnju kako bi to strateško područje, koje je ujedno bogato naftom i plinom, ostalo "zonom mira". "Izrazito je važno da Arktik ostane zona mira i suradnje", kazao je Putin na međunarodnom forumu u Moskvi.

"Često slušamo predviđanja o sukobu oko Arktika, ali jasno vidimo da je većina tih zastrašujućih scenarija neutemeljena", dodao je Putin.

>>Hoće li bitka za Arktik uzrokovati novi hladni rat?

Područje koje prisvaja pet obalnih zemalja, SAD, Rusija, Kanada, Norveška i Danska, skriva 13 posto neotkrivene nafte i 30 posto neotkrivenih rezervi prirodnog plina na planetu, pokazuju podaci Američkog instituta za geološka praćenja (USGS). Svaka od tih pet zemalja poseže za teritorijem druge zemlje.

Putin je upozorio na "ozbiljne gospodarske i geopolitičke interese koji se isprepleću na Arktiku", ali je izrazio uvjerenost da se "svi problemi koji postoje u svezi s Arktikom mogu riješiti u ozračju partnerstva".

Ruski je premijer kao primjer naveo suradnju Rusije i Norveške koje se u srijedu potpisale sporazum o brisanju njihove pomorske granice, okončavši tako spor koji je trajao nekoliko desetljeća.

Dvije će zemlje ukinuti 30-godišnji moratorij na eksploataciju plinskih i naftnih izvora arktičkog kontinentalnog platoa na obalnom području od 176.000 četvornih kilometara.(hina/metro-portal)

23.09.2010. 18:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh