« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
POKUSNI PROGRAM

Pušteno 6000 genetski modificiranih komaraca

Jedna skupina znanstvenika kritizira program, dok drugi vjeruju da bi komarci mogli iskorjeniti denga groznicu

Komarac
Komarac (Wikipedia)
Više o

komarci

,

genetski modificirani organizmi

,

groznica

Genetski modificirani komaraci u Maleziji bi trebali iskorjeniti denga groznicu, izvijestio je u srijedu Institut za medicinska istraživanja koji djeluje pod okriljem malezijske vlade prenosi Hina.

Pokusni program, koji kritičari smatraju opasnim, prvi je ovoga tipa u Aziji, a znanstvenici su ga proveli koristeći mužjake komarca podtipa Aedes, vrste koja prenosi virus denge, u nenaseljenu području države Pahang u središtu zemlje, izvijestili su iz Instituta.

Komarac je genetski modificiran tako da njegovi potomci vrlo brzo ugibaju, što bi, smatraju znanstvenici, trebalo dovesti do smanjenja njihove populacije, a na kraju i njezina nestanka.

Denga groznicu prenose ženke, a bolest karakterizira visoka temperatura, snažna glavobolja. Ako se zaražena osoba ne liječi, bolest može uzrokovati smrt.

Svrha pokusnog programa pokrenutog 21. prosinca bio je "praćenje rasprostranjenosti i dugovječnosti ove vrste komaraca u prirodi" stoji u priopćenju Istituta te se dodaje da je "pokus uspješno završen 5. siječnja", a dobiveni rezultati počeli su se analizirati.

Nevladina udruga Third World Network, angažirana na brizi o zdravlju i okolišu, krajem 2010. zatražila je poništenje pokusnog programa, ocijenivši ga "preopasnim" s obzirom na činjenicu da se "pribjeglo genetskom modificiranju".

26.01.2011. 14:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh