« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
EUBIROD

Dijabetes se u Hrvatskoj liječi modelom koji može biti europski uzor

U Hrvatskoj je dijabetes osmi uzrok smrtnosti od kojega, prema službenim statistikama, umire oko 2,5 posto populacije. Od šećerne bolesti u Hrvatskoj danas boluje svaka peta osoba iznad 65 godine te svaka deseta iznad 18 godina starosti

Vježbom uvelike možete spriječiti ili odgoditi pojavu bolesti
Vježbom uvelike možete spriječiti ili odgoditi pojavu bolesti (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

šećerna bolest

,

EUBIROD

,

Željko Metelko

,

Vuk Vrhovac

Hrvatski stručnjaci koji se bave liječenjem dijabetesa sudjelovali su od 22. do 25. ožujka u Bruxellesu na sastanku inicijative, među 19 predstavnika europskih država, kao jedini izvan EU prenosi Hina.  Razlog je što Hrvatska jedina dugi niz godina ima sveobuhvatni nacionalni model praćenja dijabetesa, koji stručnjaci smatraju rastućim problemom u svijetu i traže modele za brzu i učinkovitu reakciju.

Hrvatska dugi niz godina ima međunarodno priznati model zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolesti, a on bi, sudeći prema sastanku inicijative Europske unije EUBIROD (European Best Information through Regional Outcomes in Diabetes), koja se bavi utvrđivanjem i praćenjem učestalosti te načina i mogućnosti liječenja osoba sa šećernom bolesti, mogao biti osnova za izradu europskog modela registra.

"Podaci Hrvatskog modela praćenja dijabetesa su impresivni i sveobuhvatni, a analize hrvatskog CroDiab registra, koji na nacionalnoj razini prikuplja podatke o oboljelima i njihovim potrebama na temelju čega se organizira zdravstvena skrb, u EU su prepoznate kao reprezentativne pa će poslužiti kao osnov za razvoj strategije, organizaciju i financiranje liječenja osoba sa šećernom bolešću u EU, kao model za kronične nezarazne bolesti", izjavio je za Hinu prof. Željko Metelko, poznati stručnjak za dijabetes iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

On je, uz dr. Tamaru Poljičanin jedan od članova europske skupine koji su u projekt uključeni od samog početka, a to smatra priznanjem djelatnicima Sveučilišne klinike za dijabetes endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac koja je ujedno nacionalni Referentni centar za šećernu bolest.

Hrvatski model je zapravo organizirana mreža skrbi o dijabetičarima na svim razinama - putem timova primarne zdravstvene zaštite, specijalističkih timova i regionalnih centara do Referentnog centra, kao krovne institucije za unaprjeđenje preventivnih, dijagnostičkih i drugih aktivnosti.

Dijabetes je, kaže Metelko, bolest koja se u svijetu vrlo brzo širi te je, prema analizama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) s devetog dosegnula peto mjesto po smrtnosti, pa zdravstveni sustavi moraju biti spremni suočiti se s tim problemom.

U Hrvatskoj je dijabetes osmi uzrok smrtnosti od kojega, prema službenim statistikama, umire oko 2,5 posto populacije.

Od šećerne bolesti u Hrvatskoj danas boluje svaka peta osoba iznad 65 godine te svaka deseta iznad 18 godina starosti a podaci iz registra oboljelih pokazuju da, unatoč terapiji, 60 posto bolesnika od dijabetesa tipa 2 nema dobro regulirane tlak, masnoće i šećer, zbog čega se kod polovice javljaju komplikacije bolesti.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj danas oko 300.000 dijabetičara, te da čak 42 posto oboljelih ne zna za svoju bolest budući da se prvi simptomi javljaju nakon sedam godina. U registru oboljelih CroDiab dosad su prikupljeni podaci o 103 tisuće bolesnika.

26.01.2011. 10:31:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh