« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
PRESTANITE ŠTO PRIJE

Pušačka budućnost: Do 2030. godišnje će umirati 8 milijuna ljudi

Zbog činjenice da između početka pušenja i negativnih posljedica po zdravlje prođe puno vremena, epidemija bolesti i smrtnosti vezane uz pušenje tek su na početku

Pušenje
Pušenje (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

rak pluća

Ove će godine pušenje odnijeti gotovo šest milijuna života u svijetu, uključujući i živote 600 tisuća nepušača, zbog toga što vlade ne čine dovoljno na kampanjama za prestanak pušenja ili na zaštiti nepušača, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Do 2030. godine u svijetu će godišnje zbog pušenja umirati i do osam milijuna ljudi, upozorava WHO koja podsjeća da je, zbog činjenice da između početka pušenja i negativnih posljedica po zdravlje prođe puno vremena, epidemija bolesti i smrtnosti vezane uz pušenje tek su na početku.

WHO, tijelo Ujedinjenih naroda zaduženo za zdravlje stanovništva, pozvalo je vlade da se pridruže i provedu sporazum o nadzoru nad duhanskim proizvodima upozoravajući da bi, uz održavanje postojećih trendova, duhan mogao uzokovati smrt do milijarde ljudi u 21. stoljeću, što je dramatično povećanje u odnosu na sto milijuna izgubljenih života u prošlom stoljeću.

Do sada su se 172 zemlje i EU pridružile Okvirnoj konvenciji za nadzor duhana koja je stupila na snagu 2005. i obvezuje ih da poduzmu korake na smanjenju broja pušača, ograniče izloženost pasivnom pušenju kao i oglašavanje duhanskih proizvoda.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra pušenje jednom od najvećih prijetnji javnom zdravstvu s kojima je svijet bio ikada suočen jer izaziva bolesti poput raka pluća i drugih bolesti dišnog sustava, a predstavlja i dodatni rizik kod oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.

31.05.2011. 17:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    31.05.2011. 19:27
    Naravno pušenje je najveća prijetnja za zdravlje dok se hrpetina drugih stvari gura pod tepih, ne smrdi li to malo?!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh