« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
WHO

Mobiteli ipak mogu izazvati rak!

CNN je objavio izvješće Svjetske zdravstvene organizacije kao "prijelomnu vijest" jer do sada je stav WHO-a bio da mobiteli nisu štetni za zdravlje

Djeca su najranjivija pri upotrebi mobitela
Djeca su najranjivija pri upotrebi mobitela (Rosen Georgiev/freedigitalphotos.net)
Više o

mobiteli

,

sigurnost mobitela

,

mobiteli rak

,

zračenje mobitela

,

mobiteli i rak

,

štetnost mobitela

,

štetno zračenje

Zračenje mobitela može izazvati rak objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavivši mobitele u istu skupinu kancerogena kao što su olovo, ispušni plinovi i kloroform.

Prije ovog priopćenja koje je danas objavljeno, WHO je uvjeravala stanovništvo da nikakvi štetni utjecaji mobitela na zdravlje nisu dokazani.

Međutim, tim od 31 znanstvenika iz 14 zemalja uključujući SAD donijelo je potpuno drugu preporuku proučivši znanstvena istraživanja kolega te su pronašli dovoljno dokaza koji izloženost zračenju mobitela stavlja u kategoriju "moguće kancerogeno za ljude".

Iako nije bilo dovoljno dugoročnih studija koji bi sa sigurnošću mogli identificirati mobitele kao aparate čije zračenje uzrokuje rak, ipak ima dovoljno dokaza koji pokazuju moguću štetu te je potrebno na nju upozoriti korisnike mobitela.

"Najveći je problem to što većina čimbenika iz okoliša treba štetno djelovati desetljećima kako bi posljedice bile uočljive" izjavio je dr. Keith Black, predstojnik neurlogije bolnice Cedars-Sinai iz Los Angelesa. 

Radijacija koja dolazi iz mobitela naziva se ne-ionizirajućom. Ne radi se o onoj sličnoj rentgenskim zraka već je sličnija onoj koju proizvode mikrovalne pećnice. 

Na poseban oprez dr. Black poziva roditelje s obzirom na to da je dječja lubanja tanja te radijacja može prodrijeti dublje u dječji mozak.

"Ono što radijacija mikrovalne pećnice radi na najednostavniji način može opisati ono što se događa upotrebom mobitela, on vam jednostavno kuha mozak. Dakle, uz to što može pospješiti razvoj raka i tumora, mogući su učinci na kognetivne aktivnosti kao što su pamćenje s obzirom na to da se dio mozga odgovoran za pamćenje nalazi u prednjem čeonom režnju, tj. upravo tamo gdje držimo mobitele dok razgovaramo". 

Na poseban oprez dr. Black poziva roditelje s obzirom na to da je dječja lubanja tanja te radijacja može prodrijeti dublje u dječji mozak. Njihove se stanice dijele brže pa tako utjecaj radijacije može biti još gori. 

Proizvođači mobitela kao što su npr. Apple i Blackberry već su savjetovali svojim korisnicima da mobitele ne drže pripijene za uho već da ih i kod razgovora odmaknu od tijela za 15 (Apple) ili čak 25 milimetara (Blackberry).

31.05.2011. 18:44:38
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    31.05.2011. 19:17
    hm, hm, hm... WHO u kombinaciji s CNN-om poprilično smrdi. s druge strane zdrav razum govori da mobitel u najmanju ruku nije zdrav. ništa, čekam prve tablete ili još bolje, cjepivo!
  2. avatar
    crozona.net
    31.05.2011. 19:24
    Zanimljivo je ovo, naime sada ispada kako to zračenje ima štetnosti, a antene koje nam vise na krovovima par metara od nas nemaju nikakve štetnosti.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh