« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
pravo glasa

Pučki pravobranitelj osudio Babića zbog diskriminacije starijih osoba

Ekonomist Ante Babić izjavio je da bi osobama iznad 70 ili 80 godina trebalo uskratiti pravo glasa na izborima

pučki pravobranitelj Jurica Malčić
pučki pravobranitelj Jurica Malčić (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Jurica Malčić

,

Pučki pravobranitelj

,

Ante Babić

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić osudio je danas izjavu tzv. nezavisnog ekonomskog stručnjaka Ante Babića da bi se starijim osobama trebalo ograničiti pravo glasa, ocijenivši takvu izjavu pozivom na kršenje prava na jednakost građana pred zakonom i na Ustavom zajamčeno biračko pravo.

Naime, Babić je nedavno izjavio da bi osobama starijim od 70 ili 80 godina trebalo uskrati pravo glasa na izborima, pritom objasnivši kako je utjecaj umirovljenika na ekonomiju ogroman, da su oni velika glasačka mašinerija te da će netko prije ili kasnije to morati učiniti.

Ante Babić niti nakon žestokih kritika koje je njegova "briljantna ideja" doživjela nije promijenio retoriku već je jučer izjavio da kriterij za glasovanje treba biti posjedovanje vozačke dozvole.

"Doživljaj umirovljenika kao tereta ekonomskom i zdravstvenom sustavu, te predlaganje ovakvih mjera, na tragu je povijesno osuđenih doktrina temeljenih na zakidanju ljudskih prava pojedinim društvenim skupinama, a ujedno je i uvredljiv za sve građane", stoji u priopćenju Jurice Malčića.

Malčić ističe da su jednakost, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, te vladavina prava i demokratski višestranački sustav dio najviših vrednota ustavnog poretka Hrvatske i temelj tumačenja Ustava. Podsjeća i da je od 1. siječnja ove godine na snazi Zakon o suzbijanju diskriminacije.

"Sukladno ovom zakonu, dužnost mi je upozoriti javnost na pojave diskriminacije, a u konkretnoj izjavi radi se o prijedlogu uvođenja mjera i pozivu na diskriminaciju jedne društvene skupine na temelju dobi", kaže Malčić.

Iako se radi samo o osobnom stavu ekonomskog stručnjaka koji nema mandat donošenja odluka, pučki pravobranitelj smatra da je Babićevo stajalište štetno i neprihvatljivo jer dovodi u pitanje osnovne postavke cjelovitog sustava zaštite i promicanja ljudskih prava.

Malčić na kraju naglašava kako su osobe starije dobi posebna ugrožena društvena skupina kojoj je potrebna pojačana pažnja i pomoć pa je pozvao javnost i medije da podrže sve napore usmjerene u tom pravcu.

Babićeva razmišljanja ranije su već osudili Hrvatska stranka umirovljenika, Sindikat umirovljenika Hrvatske te predsjednička kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 13:17:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh