« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
preko rječine

Otvoren južni kolnik riječke obilaznice

Još se obnavlja sjeverni kolnik, a puni profil obilaznice bit će gotov do Božića ove godine

(Tea Cimaš/Cropix)
Više o

autocesta Rijeka-Zagreb

,

riječka obilaznica

,

Rječina

,

Hidroelektra

,

Konstruktor

,

Viadukt

,

Strabag

Južni kolnik riječke obilaznice otvoren je jutros za promet nakon obavljenog tehničkog pregleda. Sav promet od danas se odvija dvosmjerno novim kolnikom, jer će se sjeverni kolnik temeljito obnoviti i to prvi put nakon dvadesetak godina korištenja.

Ta bi obnova, kako je planirano, trebala biti dovršena do Božića ove godine i od tada bi bila moguća vožnja na sva četiri prometna traka, odnosno riječkom bi se obilaznicom vozilo svakim kolnikom u svojem smjeru.

Južni kolnik obilaznice gradio se godinu i pol, a vrijednost investicije je, prema podacima Autoceste Rijeka-Zagreb, 628 milijuna kuna. Duljina izgrađene trase je 8,9 kilometara a s priključnim cestama 9,6 kilometara.

Radove je izvela poslovna udruga u kojoj su Hidroelektra-Niskogradnja, Konstruktor Inženjering, Viadukt i Strabag.

Najteži objekt za gradnju bio je most preko kanjona Rječine duljine 208 metara čiji je kolnik na 101 metar visine od korita rijeke. Gradnja mosta bila je znatno otežana zbog nužne zaštite izvorišta pitke vode Zvira, iz kojega se napaja Rijeka, a neposredno je ispod mosta pa se morala primijeniti posebna tehnologija gradnje i betoniranja koja je usporila radove.

Trećina ukupne trase južnog kolnika obilaznice je u objektima, a uz most tu su četiri tunela i dva vijadukta. Usporedno s gradnjom novog kolnika i uređenjem postojećeg kolnika postavljaju se i bukobrani s obje strane prometnice. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 11:49:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh