« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
iživcirao ga

Kusturica izmaltretirao i otjerao Stankovića

Kusturici se nije svidjelo Acino pitanje "Zašto ste svojedobno opjevali Gotovinu?"

Fotografija vijesti
Više o

Aleksandar Stanković

,

Emir Kusturica

,

Nedjeljom u 2

Emir tj. Nemanja Kusturica, kontroverzni bosanskohercegovački redatelj s prebivalištem u Srbiji, jučer je, iznerviran pitanjima, izbacio HTV-ovu ekipu i zaplijenio im snimljene materijale, piše na HRT-ovim službenim stranicama.

Naime, jučer je šesteročlana ekipa HTV-a, predvođena Aleksandrom Stankovićem, stigla u Mokru Goru kako bi s poznatim redateljem snimila prije dogovorenu emisiju Nedjeljom u 2. Mokra Gora je selo u Srbiji koje je kupio i izgradio Kusturica i u kojemu živi.

Snimanje i razgovor voditelja i urednika s redateljem trajalo je 22 minute kada je Kusturica, iznerviran postavljenim pitanjima, demonstrativno ustao i ne birajući riječi, naredio HTV-ovoj ekipi da napusti selo te da mu preda snimljeni materijal.

Vrijeđanje i maltretiranje trajalo je oko 45 minuta kada je ekipa popustila i predala kasetu Kusturici. Potom je ekipa napustila selo.

Pitanja koja su iznervirala redatelja nekih od najpoznatijih filmova bivše države (Sjećaš li se Dolly Bell?, Otac na službenom putu, Dom za vešanje), kako nam je rekao kolega Stanković, ticala su se Slobodana Miloševića i Kusturičina odnosa s njim. Na pitanje zašto je s pokojnim srpskim predsjednikom pio viski tijekom srpske blokade Sarajeva, odgovorio je kako nije imao izbora.

Zatim ga je Stanković podsjetio kako je svojedobno izjavio da je bilo dirljivo gledati kako Slobodan u haškoj sudnici šalje poljupce supruzi Miri, te ga upitao hoće li i u Izraelu, u kojem snima idući film, Izraelcima reći kako je bila dirljiva pozornost kojom je Hitler Evu Braun u Vučjoj jami.

Redatelj na to nije imao odgovora već je HTV-ovu uredniku postavio protupitanje: A zašto mi ne pričamo malo o hrvatskim legionarima koji su ubijali Srbe po Hrvatskoj?

Stanković mu je odgovorio protupitanjem koje je Kusturicu, očito, gurnulo preko ruba: Ako tako mislite, zašto ste onda, svojedobno, opjevali Gotovinu, čovjeka koji je optužen za ratne zločine u Haagu? (tekst pjesme glasi: obasipao Tko ne voli Gotovinu uvalim mu osovinu!) Kusturica je tada uz psovke ustao i naprasno završio razgovor.

Kao što smo već rekli, zaplijenio je i sav snimljeni materijal. To je klasično razbojstvo i čisti lopovluk, komentirao nam je Stanković taj Kusturičin potez dodavši kako će HTV od njega tražiti povrat.

Hoće li ga uspjeti i dobiti, teško je prognozirati. Ali, ono što je sigurno, sporni razgovor ove nedjelje nećete vidjeti.
05.11.2009. 13:21:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    novak993
    06.11.2009. 09:36
    Sta je trazio to je i dobio. Neprofesionalno je doci u posetu i takva pitanja postavljati. Onda ga bar zovi u svoju emisiju, a ne on tebe primi u svoje selo, a ti ga jos provociras. Nije ni da je Kusturica neki profesionalac sa takvim ponasanjem, ali ovaj ga je pitao za davno proslo vreme kada je Kusturica kao i vecina Srba mrzeo Hrvate i zapad. To je odavno gotovo, Kusturica deo godine sada cak i provodi u Francuskoj i visestruki je dobitnik zlatnog kana. A preko proslosti se treba preci, a kusturica da je pametan kada vec ovaj govori o proslosti mogo je samo jasenovac da mu pomene gde je po americkom jasenovac research institute jasenovac.org ubijeno 700.000 Srba i 300.000 ostalih(50ak hiljada svojih), a u zadnjem ratu srb i hr sveukupno par desetaka hiljada.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh