« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SPASONOSNO REŽANJE

Psi dijabetičarima mogu spasiti život

Psi mogu nanjušiti kad čovjek ima prenisku ili previsoku razinu šećera u krvi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

psi

,

dijabetičari

,

psi dijabetičari

Islandska ovčarka Bella spasila je prvi život jednoga jutra u 4,30 sati kada se iznenada uznemirila a njezin vlasnik dijabetičar kojemu nije dala spavati odlučio si je izmjeriti razinu šećera u krvi te je ustanovio da je ona opasno niska.

Nijemac Felix Mueller sjeća se ranog jutra kada se Bella iznenada uznemirila. "Bella me grebala po rukama i trbuhu sve dok me nije zaboljelo", rekao je.

Isprva mu je to smetalo, ali je Mueller, koji boluje od šećerne bolesti, tada ustao iz kreveta i izmjerio razinu šećera u krvi. Otkrio je da je ona opasno niska zbog čega je svaki tren mogao izgubiti svijest.

Zahvaljujući Bellinu ranom upozorenju, na vrijeme si je dao dozu glukoze. "Da sam nastavio spavati, ne bih ništa primijetio. Bella mi je vjerojatno spasila život", rekao je Mueller.

Bella je, kako ju nazivaju stručnjaci, pas koji upozorava na hipoglikemiju i može nanjušiti kad čovjek ima prenisku ili previsoku razinu šećera u krvi.

U studiji, provedenoj prošle godine na sveučilištu u Belfastu, dvije trećine od 212 ispitanih dijabetičara reklo je da su njihovi psi reagirali režanjem ili lizanjem kad im je pala razina šećera u krvi. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 07:45:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh