« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IZ PRIRODE

Koliko su liječnici zapravo informirani o alternativnoj medicini

Iako ima sve više dokaza da bismo se često trebali liječiti alternativnim metodama, vrlo mali dio liječnika o njima se trudi nešto saznati

(Shutterstock)
Više o

alternativna medicina

,

liječnici

,

medicina

,

alternativni lijekovi

Istraživanje provedeno među pretplatnicima časopisa 'Drug and Therapeutic Bulletin' (DTB) pokazalo je da su liječnici vrlo salbo informirani o alternativnim metodama liječenja. Osim toga, liječnici misle i da njihovi pacijenti vrlo malo znaju o tome. Čak niti jedan od ispitanih liječnika ne smatra da je javnost dobro informirana po tom pitanju.

Čak devet od deset ispitanika priznalo je da je njihoov znanje o alternativnoj medicini i lijekovima mnogo slabje od poznavanja ''regularne'' medicine.

Može zabrinuti i podatak da bi samo sedam od deset njih, kad bi znali da njihov pacijent uzima neki biljni, alternativni lijek o kojem zna malo, potražilo dodatne informacije o tom lijeku prije nego bi im prepisali neki lijek ili terapiju.

Oni koji se ne bi dodatno informirali, postupili bi tako jer nisu sigurni gdje bi našli pouzdanu informaciju (njih 60 posto), ili ne bi znali kako procijeniti taj lijek (43 posto).

Osim toga, samo 13 posto ispitanih liječnika uvijek bi pacijenta pitalo uzima li on ili ona neki alternativni lijek prije nego što bi mu odredili terapiju ili prepisali lijek. Više od polovice njih, pak, nikad ne bi pitali ili bi to činili tek povremeno.

Urednik DTB-a dr. Ike Iheanacho komentirao je ove rezultate rekavši kako je ''zabrinjavajuće da liječnici uglavnom malo znaju o alternativnim lijekovima s obzirom na veliku raširenost takvih proizvoda.''

08.04.2010. 22:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh