« Knjiga
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
KNJIGE

Prvi festival knjige u Matici hrvatskoj

U Matici hrvatskoj se od 15. do 18. rujna održava Prvi festival knjige pod sloganom 'Matica dobrih knjiga'. Tijekom četiri festivalska dana predstavit će se 40-ak novih izdanja, a posjetitelji će moći uživati u koncertima i izložbi

Festival knjiga
Festival knjiga (Arhiva)
Više o

Matica hrvatska

,

Festival knjiga

Osim Matice i njezinih ogranaka na Festivalu će sudjelovati i gosti - nakladničke kuće: Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Na otvaranju Festivala Matica hrvatska predstavit će Izabrana djela Ive Brešana, dok će u glazbenom dijelu nastupiti violinistica Noami Konforta. Uslijedit će predstavljanje knjige Matičina ogranka u Dubrovniku Otok na kojem cvjetaju limuni - Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu.

Prigodnim programom obilježit će se i 180 godina od prvoga broja časopisa Kolo (1842-2022), najtrajnijeg hrvatskog časopisa za književnost, umjetnost i kulturu.

U nastavku, upoznat ćemo se sa Sabranim djelima Ivane Brlić-Mažuranić (Ogranak MH u Slavonskom Brodu), poezijom Dragana Gortana (Pazin), Molitvenikom hrvatskih pjesnika II (Zaprešić), povijesnim romanom Grof Janković (Požega), putopisom Križevački liječnici u pohodu Egiptu (Križevci).

U večernjem programu, Fakultet hrvatskih studija predstavit će knjigu Ive Džinića, Dinamika razvoja kulture. Tragedija-drama-ironija, Hrvatska sveučilišna naklada novi roman Dine Milinovića, Orfelin, dok će kraj prvog festivalskog dana biti rezerviran za otvaranje izložbe i koncert.

Od ostalih dana valja izdvojiti predstavljanje jedne od zadnjih knjiga akademika Viktora Žmegača, Vrhunski europski romani, kao i časopisa Republika (Društvo hrvatskih književnika), Književna revija (OMH u Osijeku), Riječi (Sisak), Zadarska smotra (Zadar), dok će Hrvatski institut za povijest predstaviti History of Croats, br. 2, Verbum nagrađivani roman Bakhita, a nakladnička kuća Alfa esej Jacques Maritain: Kršćanstvo i demokracija.

Promocije moderiraju Zrinka Turalija Kurtak, Tamara Džebić Šaljan, Luka Šeput i Božidar Petrač.

Detaljan program i informacije o pojedinačnim predstavljanjima bit će dostupne na mrežnim stranicama Matice hrvatske. 

12.09.2022. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh