« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NE NAZIRE SE KRAJ

Prva žrtva poplava u Australiji, stiže nova oluja praćena vjetrom i kišom

Ne nazire se kraj poplavi u Australiji, vodostaji će rasti idućih dana, a voda je odnijela i prvi život

Australija
Australija (YouTube)
Više o

Austrija

,

poplave

,

Julia Gillard

,

poplava australija

Neviđene riječne bujice koje plave sve pred sobom na sjeveroistoku Australije odnijele su i prvu žrtvu. Vlasti procjenjuju da je više od 200.000 ljudi pogođeno velikim poplavama u Queenslandu, koje je ministar financija te države Andres Fraser ocijenio u subotu biblijskim. Zahvaćeno je područje veće od Francuske i Njemačke zajedno. 

"Pronađeno je tijelo žene koja je izašla iz automobila pokušavajući noćas prijeći poplavljenu cestu", rekao je glasnogovornik mjesne policije.

Četrdesetjednogodišnja žena je u pratnji još jednog vozila išla iz Mount Ise u Burketown kada je vodena bujica odnijela oba automobila. Policija je spasila dvije odrasle osobe i dvoje djece iz prvog automobila i jednu odraslu osobu i troje djece iz drugog, ali nisu mogli pomoći ženi koja je nestala u bujici.

Kopnene i zračne spasilačke ekipe nastavljaju potragu u okolici priobalnog grada Gladstonea, koje je u središtu poplavljenog područja, pokušavajući pronaći 38-godišnjeg muškarca koji je nestao u subotu poslijepodne nakon potonuća njegove ribarske brodice.

Očekuje se rast vodostaja

Ionako katastrofalno stanje u nedjelju bi mogla pogoršati oluja koja se očekuje na tom području, praćena razornim vjetrom, jakom kišom i tučom, zbog čega će vodostaji rijeka naglo porasti, upozorava meteorološka služba.

Premijerka Julia Gillard posjetila je u petak stradale i ocijenila da razorne poplave još nisu dosegnule vrhunac i da će njihove posljedice na gospodarstvo biti teške.

Anna Bligh, premijerka Queenslanda rekla je da se šteta od ovakve dosad neviđene pošasti penje na više milijarda dolara. Usto je kazala da se još ne nazire kraj krizi i da će vodostaj rasti idućih dana.

U nedjelju je najgore stanje u istočnom obalnom gradu Rochamptonu gdje se 75 tisuća stanovnika doslovce nalazi u utrci s vremenom, jačajući nasipe pod prijetnjom rijeke Fitzroy. (hina/metro-portal)

02.01.2011. 09:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh