« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PRIVREMENO

Pruge Našice-Pleternica i Sirač-Daruvar-Pčelić zatvorene zbog sigurnosti

Dvije dionice zatvorene su do 11. prosinca iz sigurnosnih razloga, a ne zbog nerentabilnosti

HŽ željeznička pruga
HŽ željeznička pruga (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Hrvatske željeznice

,

,

Franjo Lucić

,

Davor Huška

,

motokros

,

Midiken

,

klupice

,

bijele udovice

Željeznička pruga na relaciji Našice-Pleternica te Sirač-Daruvar-Pčelić privremeno je od 17. svibnja ove godine do 11. prosinca zatvorena iz sigurnosnih razloga, a ne zbog nerentabilnosti tih dionica, rekao požeško-slavonski župan Marijan Aladrović na današnjoj konferenciji za novinare, te istaknuo kako je za putnike organiziran zamjenski prijevoz autobusima.

Pruga je stavljena izvan prometa jer je na pojedinim dijelovima istrošenost šina i trostruko veća od dopuštenih pet milimetara. Djelatnici Hrvatskih željeznica sada mjere istrošenost šina, kazao je Aladrović koji je konferenciju sazvao zbog nedavnog prosvjeda lokalnog stanovništva, koje se pribojava da će se ta dionica pruge trajno zatvoriti.

"Samo za rekonstrukciju pruge Pleternica-Čaglin-Našice HŽ bi trebao osigurati između 60 i 160 milijuna kuna, što ovisi o nosivosti i standardu, no tog novca Hrvatske željeznice sada nemaju te će putnike, uz istu cijenu željezničkih karata, prevoziti autobusi. Hrvatske željeznice lani su s relacije Pleternica-Našice ostvarile prihod nešto veći od 400 tisuća kuna dok su istodobno troškovi iznosili 6,6 milijuna kuna", izvijestio je Aladrović.

Na konferenciji za novinare govorili su i saborski zastupnici Franjo Lucić i Davor Huška, koji su istaknuli da su poduzeli sve kako bi stanovnici tog dijela Požeško-slavonske županije i dalje imali kvalitetan prijevoz dok se pojedine dionice ne saniraju.

Požeško-slavonska županija zainteresirana je za obnovu oštećenih dionica i sigurno prometovanje željezničkim prugama, ali i za kvalitetnije usklađivanje voznog reda s potrebama učenika i studenata koji koriste željeznički prijevoz, kazali su. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 13:48:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh