« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OGORČENI

Stipić: Ili pada vlada ili padaju sindikati

POGLEDAJTE VIDEO - Predsjednik sindikata Preporod kritizira Vladu jer ukida manje osnovne škole, a ne želi ukinuti općine sa 127 stanovnika

Željko Stipić Preporod školstvo
Željko Stipić Preporod školstvo (Milivoj Keber/Cropix/Infopunkt)
Više o

sindikati

,

Vlada RH

,

sindikat Preporod

,

Željko Stipić

,

najgore odjeveni

Ako vlada ne odustane od izmjena kolektivnog ugovora, gotovo će sigurno doći do generalnog štrajka, a ako i tada ne odustane, onda nema ili vlade ili sindikata, izjavio je danas predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod Željko Stipić, koji je kritizirao najavljene restrikcijske mjere u školstvu.

Stipić je najprije kritizirao Vladu zbog najavljenog ukidanja nekih manjih matičnih osnovnih škola, koje imaju po 50-ak učenika, dok istovremeno ne žele ukinuti općine sa 127 stanovnika.

Osim toga, u Preporodu su ljuti na Vladu jer želi smanjiti broj "lažne" djece s posebnim potrebama, pri čemu bi imala manje uštede, dok istovremeno ne može riješiti probleme s lažnim braniteljima i invalidima koji „troše milijarde kuna proračunskog novca".

Predsjednik Preporoda upozorio je na moguće ukidanje približno 3.000 radnih mjesta čistačica u školama, dok se množe različite agencije u sustavu odgoja i obrazovanja, koje bi po njegovom mišljenju moglo ujediniti u jednu i na taj način smanjiti broj državnih činovnika.

Stipić je naglasio i da su regresi pravno pitanje, te da će ih Vlada morati isplatiti. Dobrim potezom je ocijenio što su sindikati prošli tjedan napustili Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV), što je po njegovom mišljenju prvi korak u oštrijoj sindikalnoj borbi.

Kako je najavio, uslijedit će svesindikalno okupljanje, na kojem bi trebali odlučiti o generalnom štrajku kao novom pritisku na Vladu. Ako ni tada ne bude bilo rezultata, Stipić prognozira ili kraj vlade ili kraj sindikata. (Infopunkt/metro-portal)

24.05.2010. 13:03:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh